joi, aprilie 18, 2024
AcasăEditorialSenzaţii de început de campanie

Senzaţii de început de campanie

Lucrurile par să se fi clarificat în privinţa alegerilor locale. Se vor ţine pe 27 septembrie, pentru că niciunul dintre partidele mari, PNL şi PSD, nu îşi doreşte de fapt amânarea lor, iar ceea ce vedem acum este doar un balet politic pentru voturi.

Partidele şi-au cam definitivat candidaturile şi chiar au reuşit deja să strângă semnăturile pentru depunerea lor, care va începe de la sfârşitul acestei săptămâni. Nici nu e greu, atâta timp cât legea a fost modificată şi, pentru o candidatură, de exemplu, la Primăria Botoşani, sunt necesare doar 500 de semnături.

Luptele par a fi definite, iar protagoniştii lor par să dea o măsură a preferinţelor electoratului sau, mai corect spus, a percepţiilor lor asupra preferinţelor electoratului.

Să începem cu Primăria Botoşani. Este clar că lupta se va da între cei doi, primarul în funcţie, Cătălin Flutur, şi viceprimarul Cosmin Andrei. La fel ca la prima sa candidatură, Cătălin Flutur a devenit „activ”, a intrat cu toate forţele în campania electorală, a început să bată cartierele oraşului, să se implice în curăţenia cimitirelor şi în mai toate problemele urbei, semn că viceprimarul Cosmin Andrei nu este tocmai „departe” în lupta pe care o vor da cei doi.

Marcel Gheorghiţă (USR+PLUS), Gheorghe Ciubotaru (PMP), respectiv Liviu Toma (Pro România), Roxana Anuşcă Ţurcanu (ALDE) şi Cătălin Silegeanu (independent) vor acompania lupta celor doi, în sensul că vor rupe din voturi. Doi dintre ei au o situaţie aparte şi vor rupe de la ambii candidaţi, este vorba de Gheorghe Ciubotaru şi Roxana Anuşcă Ţurcanu. La o primă vedere, putem afirma că Gheorghe Ciubotaru va rupe din electoratul de dreapta, dar discursul său moderat la Flutur şi faptul că se adresează celor de vârsta a treia, fiind de altfel şi cel mai în vârstă dintre cei înscrişi în cursa electorală, va aduna voturi şi din rândul pensionarilor, care, de obicei este electoratul social-democraţilor.

Cât?

Vom vedea.

Acelaşi scenariu şi în cazul Roxanei Anuşcă-Ţurcanu, doar că, deşi teoretic ea va rupe din electoratul PSD, vor fi şi destui foşti şi actuali simpatizanţi PNL care vor vota cu ea, mai ales că e şi singura femeie în cursă. Deocamdată!

La Consiliul Judeţean (CJ) situaţia e cam aceeaşi. Lupta se va da între Costel Şoptică şi Doina Federovici. Candidatul PNL, Costel Şoptică, arată o siguranţă de victorie copleşitoare. Deja se vede înscăunat pe tronul de la CJ. Probabil, din cauza sondajelor favorabile şi a noncombatului PSD. Doina Federovici, deşi are o structură puternică în spate, pare a nu avea motivaţia unei lupte pe care nu şi-a dorit-o. De altfel, aceasta este imaginea pe care o lasă întreaga organizaţie PSD, care pare demobilizată şi departe de ceea ce ne-a obişnuit până acum.

Ceilalţi candidaţi fac doar „zgomot de fond”, miza lor fiind un scor cât mai bun pentru a avea cât mai mulţi consilieri judeţeni.

Faptul că organizaţiile USR+PLUS i-au cerut lui Andrei Drancă să continue cursa ar putea fi un avantaj pentru ei, pentru că vor aduna mai multe voturi decât dacă vor face campanie pentru PNL.

Mihaela Huncă, Bogdan Dăscălescu, Corneliu Popescu şi eventualul candidat al Dreptei Liberale, Florin Ghiorghiţă, vor avea surprize neplăcute, scorurile pe care le vor obţine vor fi departe de cele la care visează acum.

E drept că lucrurile sunt abia la început, dar dacă vor continua aşa vom avea de fapt doar o confruntare a celor două mari blocuri politice, în joc putând intra, aşa, la limită, pe imaginea naţională, doar USR+PLUS şi Pro România. Dar astea sunt doar nişte senzaţii de început de campanie, pentru că realitatea ne-o vor da doar urnele pe 27 septembrie la ora 21.00.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.5 ° C
7.8 °
5.5 °
94 %
0.5kmh
100 %
joi
7 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...