Minunata lume nouă – George LAZĂR, director

0

Pare tot mai mult o naivitate să ne închipuim că, după ce povestea cu virusul chinezesc botezat SARS-CoV-2 se va fi stins, vom reveni la normal ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, cum a fost după pandemia de gripă spaniolă, de acum o sută de ani.

Actuala pandemie a schimbat multe, împingând cu mult în față digitalizarea și internetul. În primul rând comerțul de masă, prin mall-uri și în general prin magazine, pare să cedeze în fața mult mai profitabilului comerț online, ale cărui avantaje evidente le știm deja cu toții. În pofida faptului că mai toți specialiștii prognozau pentru acest an creșteri de până la 20% față de anul trecut pentru comerțul online, pandemia a mărit de patru ori acest procent și e greu de crezut că va mai avea loc o revenire, mai ales după ce clienții magazinelor virtuale s-au convins că pot cumpăra mai ieftin dintr-o varietate uriașă de bunuri, imposibil de găsit într-un magazin fizic. O dovadă în plus, dacă mai era nevoie, e și faptul că gigantul Amazon cumpără mall-uri, deocamdată în America, pentru a le transforma în depozite și baze de livrare, scurtând astfel timpul în care comenzile vor ajunge la clienți.

Nu există domeniu de activitate neatins de pandemie. Transporturile, în special cel aerian, vor avea nevoie de ani buni ca să ajungă la nivelul de dinainte de criză. O dată cu ele, un lung lanț cauzal afectează deopotrivă industriile extractive, prin cererea scăzută de carburanți, sau turismul și industriile conexe. Capătă în schimb amploare turismul online, efectuat prin intermediul căștilor de realitate virtuală, iar la orizontul foarte apropiat se conturează un nou soi de turism, cel spațial, deocamdată prohibitiv la preț pentru marea majoritate a oamenilor. La fel, spectacolele de teatru sau orchestrele s-au mutat în spațiul virtual, unde încearcă să facă față concurenței pentru captarea interesului internauților.

S-a schimbat și modul de a lucra, mai ales că firmele s-au convins că e mult mai ieftin ca salariații, acolo unde este posibil, să lucreze de acasă. Nu există motive ca această tendință să nu se mențină, iar cândva prospera industrie a construirii și închirierii de birouri va fi grav afectată. Avantajele sunt și pentru salariați, care lucrează deja în confortul propriei locuințe, de regulă pe baza unui program flexibil.

Este foarte probabil ca și modul de desfășurare a școlii să se schimbe, mutându-se online, cu cursuri și teste dedicate, mai ales dacă vor exista – și ar fi o naivitate să ne închipuim că nu vor apărea – cazuri de elevi, profesori și învățători infectați. Și aici inerția corpului profesoral este enormă, însă societatea pusă în fața alternativei ca tinerele ei vlăstare să stea închise în casă, va reacționa și va forța o cu totul altă abordare a învățământului.

Mai de voie, mai de frica de contaminare, interacțiunea cu instituțiile statului se mută inexorabil tot online, lucruri de neînchipuit înainte de pandemie, știut fiind cât de conservator este aparatul funcționăresc.

Toate astea și încă multe alte schimbări nu au fost nici pe departe prevăzute decât poate în filmele și literatura distopică. Nici un guvern din lume nu a luat măsuri eficiente pentru ca pandemia să nu se extindă, iar specialiști, cel puțin la început, nu au existat. Măsurile luate au fost heirupiste, cu eficiență discutabilă, copiate mecanic în toată lumea.

Uimitor este modul obtuz de înțelegere a noii realități de către decidenții politici – nu doar din România. În tentativa lor de conserva vechiul mod de viață și industriile depășite, aruncă în neștire cu mii și mii de miliarde de dolari, lire, euro, bani care nu provin din plus valoare ci sunt doar tipăriți, ducând la devalorizarea masivă a tuturor monedelor naționale, adică la scumpiri în lanț,  scântei ce alimentează neîncrederea și duc la revoltă.

Deși nu ne aflăm într-un scenariu ca în Brave New World, a lui Aldous Huxley, fie că ne place, fie că nu, o lume complet nouă se pregătește să apară cu ani buni mai devreme decât ar fi sosit în ritmul cu care ne-am obișnuit, și va trebui să ne adaptăm ei, femei și bărbați, copii și bătrâni, potentați și politicieni, de această dată toți deopotrivă.

Deja ai votat!