Războiul măştilor – Ciprian MITOCEANU, scriitor

0

Ca de obicei, România este copleşită de probleme. La cele care trenează de decenii întregi s-au adăugat şi altele noi, de neconceput cu doar câteva luni în urmă. Cine şi-a imaginat că viroza chinezească va căpăta proporţii pandemice cu consecinţele de rigoare? Liberalii în niciun caz; altfel nu s-ar fi grăbit să preia o guvernare care le foloseşte la fel de mult ca pietrele de moară prinse de picioarele maratonistului.

Însă, chiar şi în aceste clipe dificile, prioritatea supremă este reprezentată de campania electorală. Aceasta este adevărata miză a momentului, nu protejarea populaţiei şi salvarea economiei. Funcţii şi afaceri pe bani publici, la asta visează toţi cei care şi-au depus candidatura. Şi, pentru că dă bine în ochii electoratului de la care se aşteaptă să voteze masiv, politrucii de toate culorile se dau peste cap să demonstreze cât de mult le pasă. Nici bine n-a lansat preşedintele Iohannis treaba cu „elevii şi profesorii trebuie să vină cu mască de acasă” şi adversarii liberalilor s-au şi grăbit să-şi facă reclamă cu pomenitele măşti. Reclamă care, în unele cazuri, e mai ieftină decât publicitatea plătită. E de ajuns ca un candidat să se afişeze lângă un vraf de cutii în care se spune că se află măşti şi se găseşte cineva care să-l dea la ziar sau la televizor. Postacii partidului distribuie ştirea în neştire şi viralizarea are loc cât ai bate din palme.

Aşa cum era de aşteptat, campioni la donat măşti pentru şcoli sunt cei de la PSD. Declarativ, sunt de stânga, deci sensibili la problemele comunităţii. Neoficial, nu contează. Da, dacă pun mâna pe putere, chiar nu mai contează. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea-Pandele, s-a şi grăbit să se filmeze lângă cutiile dătătoare de speranţe. Televiziunile de partid au preluat imaginile în direct, de parcă era vorba de cine ştie ce comunicat important pentru ţară şi mai apoi le-au reluat în neştire, să nu cumva să scape vreunui posibil votant.

Mesajul transmis de pesedişti cu ajutorul măştilor donate este unul cât se poate de transparent. Cetăţeanul poate avea încredere doar în PSD, liberalii sunt varză. În timp ce liberalii, cu preşedintele în frunte, demonstrează un dezinteres total pentru învăţământ şi siguranţa elevilor, pesediştii s-au apucat să remedieze deficienţele guvernării actuale încă înainte să ajungă la butoane. Şi, dacă aflaţi în opoziţie, sunt atât de eficienţi, îşi poate imagina cineva cum stă treaba cu „Siguranţa unui trai mai bun”?

Evident, totul se reduce la campanie de imagine. Printre multe altele, Firea a ţinut să precizeze că măştile au fost achiziţionate cu „bănuţi” care puteau fi folosiţi în campania electorală, dar ea şi colegii ei au decis că e mai omeneşte să bage banii în măşti donabile decât în banere, afişe sau chiar pomeni electorale de-a dreptul. Omenie de partid, generozitate de care numai pesediştii sunt capabili, nu ca liberalii, care-şi fac campanie pe banii publici.

Cam dificil de identificat o dovadă de ipocrizie mai mare decât cea descrisă mai sus. Cea mai sonoră trompetă din PSD vorbeşte despre irosirea banului public şi despre măşti donate din buzunarele candidaţilor social-democraţi. Asta în condiţiile în care partidul din care face parte parazitează de ani buni instituţiile statului. Chiar dacă PSD scade în sondaje şi se confruntă cu o hemoragie e membri, încă se mai bucură de suficiente personaje care învârt bani cu lopata. Bani făcuţi din spolierea bugetului public. Mulţi pesedişti de frunte nu-s în stare să-şi justifice averile imense şi asta nu din cauza analfabetismului funcţional. Au furat de-au rupt şi acum, când se îndură să arunce ceva firmituri, o fac doar pentru a obţine capitalul electoral care să le permită accesul la învârteli bănoase.

Sistemul sanitar şi cel de învăţământ – de fapt toată România – arată cum arată mai ales din vina pesediştilor. Au furat, şi-au numit amante şi rude în posturi bine plătite, au înfiinţat universităţi fantomă în care s-au umplut de diplome cu pretenţii. Nici adversarii politici n-au stat cu mâinile în sân, dar mai rar aşa părăduitori ca social-democraţii.

Modelul Firea a fost preluat şi în teritoriu. Chiar şi la Botoşani pesediştii au răspândit ceva măşti prin judeţ. Probabil nu vor ajunge nici măcar până la alegeri, dar ce mai contează? Pesediştii au marcat o victorie în acest război al măştilor. Tocmai ei…

Deja ai votat!
se încarcă...