Uite primarul, nu-i primarul – George LAZĂR, director

0

Încrâncenarea politică și bătălia pentru funcțiile publice au atins, la această tură de alegeri, paroxismul. Probabil cele mai spectaculoase gâlcevi sunt cele din capitală, acolo unde Gabriela Firea pur și simplu nu vrea să renunțe la cinul public pe care l-a prins o dată în viață și pe care simte că nu-l va mai obține. După ce și-a ocărât în fel și chip colegii de partid că n-au susținut-o, i-a determinat, complet indiferentă la consecințe și costuri, să ceară refacerea alegerilor în București. În subsidiar, scandalul de la sectorul 1, unde fostul primar PSD și primarul ales de la USR-PLUS și-au disputat vreo mie de voturi.

Asemenea anomalii sunt posibile din cauza sistemului de vot învechit și excesiv de scump și, după cum s-a dovedit, foarte ușor de fraudat, relicvă rămasă din secolul trecut. Este inadmisibil ca în vremea internetului și tabletelor electronice să punem ștampila pe foi de hârtie. Este amețitoare doar economia care s-ar putea face dacă oamenii ar putea vota de pe telefoanele mobile, la fel cum își fac plățile sau își verifică soldul în bancă, fără a mai pune la socoteală că abia atunci votul ar deveni cu adevărat universal.

Revenind cu picioarele în Botoșani, municipiul este și el scuturat de scandalul prin care Cătălin Flutur, primarul în funcție, susține că votul a fost fraudat în defavoarea sa, iar Cosmin Andrei, viceprimarul în funcție, susține că el a câștigat alegerile la diferență de doar câteva voturi. Ne amintim cum, în urmă cu patru ani, Cătălin Flutur câștiga lejer în fața lui Ovidiu Portariuc, din primul tur, cu diferență mare.

Evident, scandalul actual numai bine nu face. Cu toții s-au îndepărtat de la treburile orașului și numără voturi. Funcționarii din primărie sunt bulversați, pentru că nu știu cine va fi viitorul lor șef. Proiectele zac în încremenire deoarece nu mai are cine să le supervizeze. Circul ne face vestiți în țară.

Este posibil să fi fost câteva voturi trecute dintr-o parte în alta, după principiul enunțat cândva de Ponta: „ai lor au furat mai mult ca ai noștri”. Rămân, desigur, după renumărare, cele două variante: Câștigă Cătălin Flutur. Din nou vom avea un primar fără susținerea consiliului local, majoritar PSD. Așa au fost și ultimele două mandate: când a fost primar Portariuc, Flutur a făcut opoziție încrâncenată, deoarece majoritatea consilierilor erau din tabăra lui. Și invers, când a ajuns din nou Flutur primar, consilierii PSD, deveniți majoritari, conduși de viceprimarul Andrei, s-au opus cu înverșunare la orice inițiativă a primarului. Practic opt ani am fost aproape blocați ca oraș din cauza grijii celor din opoziție de a-i împiedica pe cei aflați la putere să marcheze viitoare puncte electorale, adică realizări edilitare importante. Sunt convins că atât Flutur cât și Portariuc sau Andrei au fost mânați de cele mai bune intenții, și cine știe cum ar fi arătat astăzi orașul dacă nu și-ar fi pus reciproc bețe în roate. Soarta locuitorilor urbei nu a avut nici cea mi mică importanță în această dispută ce a traversat două mandate și se pregătește să intre în al treilea. Mai este știut că orice funcție publică uzează nu doar imaginea, ci și persoana care o ocupă. Pentru că avem aceeași vârstă, dacă eu aș fi în locul lui Cătălin Flutur (în niciun caz nu-mi doresc!) nu cred că aș mai avea puterea s-o iau de la capăt cu un consiliu local ostil.

Dacă va câștiga Cosmin Andrei ca primar, acesta va avea consiliul local de partea sa, avantaj pe care l-a avut și Flutur în primul său mandat, când a și marcat cele mai multe realizări. Andrei are avantajele tinereții, puterii de muncă și afirmare, experiența adunată în două mandate de viceprimar, dar și studii universitare tehnice, care îi vor fi de mare folos dacă se va hotărî să modernizeze structura birocratică osificată a funcționărimii din primărie.

Cu toate astea, și de această dată unul dintre ei pierde și celălalt câștigă. Mi-aș dori din tot sufletul ca măcar în acest mandat, indiferent care dintre ei va fi desemnat primar, cei câștigați să fim noi, locuitorii acestui oraș.

+11 -0
se încarcă...