spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialCând diploma e doar o foaie -  Marius ILINCARU, jurnalist

Când diploma e doar o foaie –  Marius ILINCARU, jurnalist

„Domnu’ de la Monitorul, ce cunoştinţe juridice ai de-ţi permiţi să comentezi deciziile noastre?”, a reacţionat vineri la prânz, în faţa Primăriei Botoşani, Constantin Ababei Bosânceanu, avocat „investit” temporar cu putere, adică locţiitor al preşedintelui Biroului Electoral Municipal (BEM), cel care a menţinut în stare de suspans, aproape o săptămână, un oraş întreg prin deciziile contradictorii pe care le-a luat.

Când colegii din presă i-au arătat că nu e treaba lui să pună jurnaliştii la respect, Bosânceanu, aşa cum îi stă bine unuia „investit cu puterea statului”, chiar şi doar conjunctural, s-a apucat să arunce în stânga şi în dreapta cu ameninţări de procese. Mai mult, a doua zi a pus jandarmii pe jurnaliştii din faţa Primăriei pentru a-i legitima şi bineînţeles pentru a face rost de datele de identitate ale acestora, astfel încât să-i poată da în judecată. În fapt, dacă citea cât de cât regulat presa locală, ne putea cunoaşte pe toţi, pentru că toţi suntem jurnalişti cu zeci de ani în spate, cu zeci de anchete, cu texte grele scrise despre fraude, oameni de afaceri necinstiţi, politicieni corupţi, interlopi şi lista poate continua. Aşa că, niciunul dintre noi nu se sperie uşor, domnule Bosânceanu! Nici dacă ne hărţuieşti cu jandarmii! Ca dumneavoastră întâlnim, dacă nu zilnic, săptămânal zeci de specimene care ne ameninţă cu procesele şi unii chiar îşi duc ameninţările până la capăt. Şi mai ştiţi ce, de multe ori au surpriza că, la final, ne mai întoarcem şi noi împotriva lor pentru denunţ calomnios!

Vedeţi ce simplu e să ameninţi!
Dreptul la opinie şi cel la liberă exprimare sunt consfinţite de Constituţie, domnule Bosânceanu, şi pentru ele s-a murit la Revoluţie. Eraţi prea mic pe atunci ca să vă aduceţi ceva aminte, dar nu destul ca să nu căpătaţi deprinderi dictatoriale.

De unde a pornit totul.
După ce a început nebunia cu contestaţiile rezultatului alegerilor de la Primăria Botoşani, culminând cu hotărârile privind renumărarea voturilor, pe site-ul „Monitorul” am publicat o speţă similară petrecută în Bucureşti, unde BEM a luat decizia de renumărare a voturilor, iar Biroul Electoral Central (BEC) „le-a dat peste mână” şi le-a casat decizia. Domnul Bosânceanu, într-o discuţie pe care am purtat-o în sediul BEM, spunea că el s-a opus renumărării voturilor nule, dar că a susţinut în schimb decizia de renumărare a tuturor voturilor exprimate pentru Cosmin Andrei şi Cătălin Flutur din 18 secţii de votare. A încercat să-şi motiveze poziţia, dar, sincer, nu am înţeles-o, pentru că în legislaţia electorală nu există nicio prevedere pentru aşa ceva, iar hotărârile, notele şi toate circularele BEC din ultimele zile arătau clar în ce condiţii se pot renumăra voturile şi modifica procesele verbale încheiate în secţii. Se pare că aceste lucruri nu prea au contat pentru cei din BEM.
Cu puţin timp înainte ca prima instanţă să se pronunţe asupra solicitărilor PSD de a suspenda renumărarea voturilor, într-o discuţie cu preşedinta BEM, fosta judecătoare penalistă Dorica Ţurcanu, şi câteva doamne membre BEM, am făcut referire la speţa de la Bucureşti şi de deciziile Biroului Electoral Central care sunt publice. Cum se apropia ora procesului, acest lucru l-a tensionat şi mai tare pe Bosânceanu, care nu avea nici o susţinere juridică în deciziile pe care le-a girat, şi a început să se descarce pe jurnalişti.

Ce a urmat aţi citit mai sus, ce va urma, probabil că veţi citi zilele viitoare, dar din toată această poveste esenţialul este modul în care ne raportăm la specialişti. Ne va fi foarte greu să progresăm dacă vom continua să numim în poziţiile cheie, iar cele din conducerile birourilor electorale sunt poziţii importante, purtători de diplomă, mai ales în aceste vremuri, când, diploma, indiferent unde este obţinută, nu mai reprezintă şi o garanţie certă a valorii.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...