Totuşi, era cu ochii pe cineva… – Ciprian MITOCEANU, scriitor

0

Marcel Vela a reuşit să intrige o ţară întreagă atunci când s-a fotografiat băgându-şi degetele în ochi. Şi, ca şi cum imaginea n-ar fi reuşit să spună suficient – măcar o mie de cuvinte, dacă nu mai mult, individul a băgat şi un comentariu de genul „Suntem cu ochii pe voi”. O campanie de imagine care a stârnit mai degrabă zâmbete şi revoltă – depinde de care parte a legii se plasează fiecare – în loc să-i convingă pe cetăţeni că sunt în siguranţă. Au fost destul de mulţi cei care s-au întrebat ce anume vrea să spună plutonierul parvenit, mai ales că între declaraţia ministrului şi activitatea ministerului este un decalaj de la cer la pământ.

Însă chiar şi marile enigme sfârşesc prin a fi desluşite. Zilele trecute, poliţiştii din Constanţa au devenit vedete după ce au săltat un grup de adolescenţi din curtea unei şcoli. Copiii nu făceau decât să arunce mingea la coş când au fost înconjuraţi de poliţişti şi duşi cu duba la audieri, în ciuda faptului că era vorba de un incident oarecare şi există prevederi legale cu privire la interogarea minorilor. La final au primit câte două sute cincizeci de lei amendă, să se înveţe minte şi să nu mai greşească pe viitor. Răul se taie din faşă. Deci despre asta era vorba, domnule Vela. În sfârşit, am priceput şi noi, fără urmă de dubiu, cui anume îi erau adresate gesturile şi declaraţiile farsorului de la Interne.

La sfârşitul săptămânii trecute, o tânără a fost jefuită la câteva zeci de metri distanţă de sediul Poliţiei Botoşani. A sunat la 112 şi a relatat păţania, descriindu-i pe agresorii care erau încă în zonă. I s-a recomandat să se deplaseze la Inspectorat pentru a depune o plângere. Asta în condiţiile în care, fiind vorba de un incident foarte proaspăt, un echipaj pus pe treabă i-ar fi găsit pe făptuitori chiar la faţa locului. Însă subordonaţii lui Vela n-au percutat la sugestiile şefului. Probabil ştiu ei ce ştiu. În timp ce cetăţeanul de rând este batjocorit şi tracasat de autorităţile statului, infractorii au fost declaraţi specie protejată de lege. Când un cetăţean greşeşte, este sancţionat cu promptitudine şi asprime, în timp ce autorităţile îi cheamă pe infractori la negocieri. Şi asta se întâmplă de ani întregi. Vă mai amintiţi evenimentele din Braşov? Nu cele din 1987, ci cele de dată mai recentă, de la sfârşitul mileniului trecut, când valutiştii şi interlopii au avut ceva de împărţit. Poliţia a calmat spiritele chemându-i la negocieri. E hidos să negociezi cu cei care nu respectă legea şi să-i taxezi la sânge pe cei care trăiesc cinstit.

Cazul de la Constanţa pică prost pentru Ministerul Afacerilor Interne. Un elev din Săveni a fost înjunghiat cu sălbăticie de un alt adolescent. Doi liceeni din Ploieşti au fost împuşcaţi în cap cu un pistol cu bile în urma unui conflict cu o gaşcă. O parte dintre agresori sunt minori. Poliţia face cercetări… Când e vorba de golani puşi pe omor Poliţia se mişcă greu, să nu deranjeze prea tare. Pentru că o astfel de apucături nu apar peste noapte, se construiesc din timp. Cel mai adesea, au crescut sub ocrotirea oamenilor legii, deoarece majoritatea infractorilor cunosc pe cineva dispus să-i scape de necazuri. Nu pe degeaba, fireşte, pentru că o mână spală pe alta şi împreună evită cătuşele.

Dar, în timp ce violenţa ia amploare în şcolile din România, poliţia se ocupă de cei care bat mingea în curtea şcolii. Directorul unităţii de învăţământ în perimetrul căreia s-au derulat evenimentele şi-a dat demisia, acuzând presiuni şi abuzuri din partea Poliţiei după ce a făcut o sesizare cu privire la persoanele care intră în curtea şcolii. Evident, era vorba de vagabonzi şi alte persoane certate cu legea, dar vajnicii angajaţi ai Ministerului de Interne nu se încurcă în amănunte. Deranjaţi de demersurile directorului, au procedat aşa cum s-au învăţat. Intimidarea reclamantului şi acţiuni stahanoviste, pentru că dă bine ca, din când în când, să punctezi şi la capitolul activitate adevărată. Cât timp contează numărul de cazuri „rezolvate” şi nu gravitatea acestora, e de aşteptat ca astfel de evenimente să se repete.

Şi în ecuaţie mai apare un amănunt demn de luat în considerare, semnalat de directorul demisionar. În zonă nu există locuri amenajate corespunzător pentru adolescenţii iubitori de sport. De fapt, astfel de locuri nu sunt de găsit în toată Constanţa. Lipsa de interes a autorităţilor pentru nevoile cetăţenilor îşi spune cuvântul. Celebrul Mazăre a fost preocupat doar de ridicat foişoare pentru electoratul de vârsta a treia, acel electorat care nu l-a dezamăgit niciodată.

În aceste condiţii, puţină clemenţă din partea poliţiştilor era absolut necesară. Copiii ăia chiar nu aveau altă alternativă. Au intrat în curtea şcolii pentru că acolo s-au jucat dintotdeauna şi nu au alt loc în care să se deconecteze. Însă unde-i lege nu-i tocmeală. Dacă era vorba de o gaşcă de infractori problema ar fi fost abordată altfel. Deocamdată Vela a anunţat că a trimis corpul de control la Constanţa. Nu de alta, dar simte nevoia să-şi spele imaginea. Şi să ne asigure că e cu ochii pe noi. S-ar uita şi la alţii, dar nu prea are timp.

+10 -0
se încarcă...