Puterea locală la genul feminin – Dumitru MONACU, scriitor

0

Sunt sigur că mulţi dintre cei care au citit titlul de mai sus s-au gândit în prima clipă la preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, liderul PSD, Doina Federovici. Ei bine, nu despre dumneaei este vorba în rândurile ce urmează, ci despre marea și eterna ei rivală. O altă femeie, ce-i drept nu din primul rând al aleşilor locali, va influenţa în mod hotărâtor viaţa botoşănenilor în următorii patru ani. Este vorba de Mihaela Huncă, preşedintele partidului muribund Pro România. Nu o cunosc personal pe fosta parlamentară, ci numai din evoluţiile dumneaei pe scena politică. Nici pe plan profesional (cadru didactic) nu sunt eu în măsură a-i lua la purecat activitatea. În schimb, în plan politic treaba se schimbă. Avem şi cu ce şi de ce să scormonim în colţurile întunecoase ale cloacei politice botoşănene. Poate termenul folosit este prea dur, dar cum altfel am putea defini asocierea cu un plagiator (la centru) şi cu un condamnat penal (local)? Ştie careva o denumire mai sugestivă pentru un asemenea decor? Categoric, nu!

Este binecunoscut faptul că, în calitate de politician, uneori eşti forţat, nevoit sau îmbiat să înghiţi broaşte, scaieți, găluște râncezite sau să te faci frate cu Michiduţă până treci vreo punte sau vreun hop. Aceste situaţii, de regulă nu sunt consemnate nici ca plusuri, dar nici ca minusuri în activitatea unui politician. Cu toate acestea, Mihaela Huncă a reuşit să bifeze un oarece plus în activitatea-i politică prin faptul că, în 2017, i s-a făcut greaţă de broasca de Belina numită Liviu Dragnea şi s-a delimitat public de acţiunile şi iniţiativele pur personale ale acestuia. Poziţia ei a avut ca efect ejectarea din zona de confort şi încadrarea în categoria „indezirabili”. Conştientizând perfect situaţia, doamna deputat părăseşte corabia care a dus-o pe ţărmurile parlamentare pesediste şi se înscrie în gruparea lui Ponta. Faptul că în plan personal a divorţat din nişte motive discutabile, chiar nu este relevant din moment ce acest demers, pervers fără doar şi poate, nu afectează aproape în niciun fel viaţa şi traiul celor care au ales-o în 2016 drept deputat de Botoşani. Până la urmă, ăsta să fie păcatul cel mai mare al politicianului român!

În preajma alegerilor locale, urmare a înţelegerilor pe plan central, deputata Pro România se vede în poziţia de a fi nevoită să înghită un broscoi şi mai mare, cam cât o zi de post, dacă nu mai mult: asocierea cu fostul lider PNL, mai nou ALDE, Florin Ţurcanu. Cum în politică trebuie să accepţi uneori chiar şi … inacceptabilul, lidera lui Ponta înghite în sec şi porneşte la atac cu echipa pe care şi-o pregătise, dublată de cea a Tăriceanului cel veşnic. Aşa credeau toţi, că e veşnic şi mereu la putere. Rezultatele votului nu au spart deloc gura târgului, ba din contră: doar un consilier local şi cinci judeţeni, rezultaţi în urma contopirii ALDE cu Pro România. Chiar dacă la alegerile generale Pro România nu a depăşit pragul electoral de 5% rămânând în afara Parlamentului, pe plan local, consilierii locali şi judeţeni înclină balanţa când vor muşchii lor înspre dreapta sau stânga. Cu un viceprimar (Liviu Constantin Toma) şi cu un vicepreşedinte de CJ (Bogdan Dăscălescu), Mihaela Huncă controlează fără tăgadă, atât Consiliul Local cât şi Consiliul Judeţean, organisme care, fără sprijinul Pro România, nu ar face nici două parale în faţa liberalilor. Orice decizie sau hotărâre ale celor două forumuri locale nu se poate materializa fără girul Mihaelei Huncă. În ceea ce-l priveşte pe viceprimar, ţinând cont de relaţiile apropiate cu fostul deputat, dar şi de caracterul integru al acestuia, lidera lui Ponta nu are absolut nicio emoţie că va fi cumva trădată în idealurile sale. La CJ, datele sunt ceva mai complicate, Bogdan Dăscălescu provenind de pe filiera ALDE. Dacă din punct de vedere juridic această formațiune este într-adevăr îngurgitată de Pro România, atunci orice pas în afara perimetrului politic impus de Huncă ar putea avea efecte catastrofale pentru vicepreşedinte în caz că acesta mişcă în front. Şi uite-aşa, cele două consilii, timp de patru ani, nu vor fi nici la mâna Doiniţei cea Roșie şi nici la mâna lui Costel cel Galben ci, ați ghicit, la mâna Mihaelei cea … încă Huncă! Spre oftica generalizată a celor doi lideri de partid care, deşi au o armată de consilieri, ca să treacă clasa, vor fi nevoiți să fie foarte atenți la lecția predată de profesoară.

Din aceste motive, la momentul actual, liderul Pro România reprezintă, fără niciun dubiu, puterea supremă în judeţ. Restul e cancan sau gargară de partid!

Deja ai votat!
se încarcă...