vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialNe vaccinăm, nu ne vaccinăm - Cătălin MORARU, redactor șef

Ne vaccinăm, nu ne vaccinăm – Cătălin MORARU, redactor șef

Nici nu a început bine campania de vaccinare și eu am obosit de bătăliile de pe internet. Pentru că răspunsul e foarte simplu, face fiecare ce vrea, VACCINAREA NU E OBLIGATORIE!

În toate statele europene vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 e facultativă. Cu siguranță, însă, că restricții vor fi. Probabil circulația între state va fi extrem de dificilă, dacă nu imposibilă fără vaccin. Siguranța locului de muncă s-ar putea să depindă tot de vaccin. Vom vedea probabil și procese pe această temă.

De fapt, alegerea de a face sau nu vaccinul va avea consecințe, la fel ca orice altă alegere din viață. Dacă vreți să vizitați Africa, trebuie să faceți vaccinuri contra malariei și altor boli africane. Nu vă vaccinați, nu mergeți. Simplu. Și nu am auzit pe nimeni să spună că se încalcă drepturile omului. La fel, puteți să nu purtați mască, dar nu intrați în magazine sau, mai nou, nu ieșiți din casă.

Trebuie doar să ne asumăm alegerile noastre și gata, dilema cu vaccinul se încheie. Numai că, de data asta, alegerea e pe viață și pe moarte. La propriu. Asta e sigura diferență, dar e una esențială.

Ce e mai important este cum s-a ajuns aici. Cum de un parlamentar român (da, ați ghicit, madam Șoșoacă de la AUR) poate să spună senin că vom fi duși la spitale ca la abator, să ni se bage cipuri în cap. Sau poate în alte părți, pentru cei care nu au cap.

Spun asta pentru că, într-o pandemie de asemenea proporții, încă mai sunt enorm de mulți români care cred că virusul nu există sau e foarte puțin periculos. Români care însă rup gardurile pentru un medicament naturist „contra Covid” făcut la Cantacuzino, fără nici un studiu serios (și care există de nouă ani pe piață, apropo) și poartă chiloți roșii de Revelion, ca să le meargă bine tot anul. E foarte bine, e dreptul lor să nu se vaccineze. Abia ajung la rând mai repede cei care vor să se vaccineze.

Dincolo de cantitatea uriașă de dezinformare cu miros rusesc din ultimele luni, rămâne atitudinea guvernului liberal vizavi de pandemie. Care guvern liberal încă mai plătește oalele sparte în procesul de comunicare cu populația. După episodul inițial în care apăreau trei oameni zilnic la televizor care anunțau numărul de decese și îmbolnăviri, s-a mai îmbunătățit una-alta, dar nu foarte tare. Campania de vaccinare, promovarea vaccinului, capătă aceleași accente de nepricepere și are efect aproape nul. Nu mai facem comparații cu strategia altor țări europene, să nu ne enervăm degeaba.

Pesediștii nu trebuie uitați nici ei. Au mâncat rahat luni de zile cu „dictatura medicală”, au răcnit să se deschidă școlile (ca apoi în campanie să urle să se închidă), lideri ai lor au spus limpede că nu poartă mască, nu există nici un pericol și altele asemenea.

Din încleștarea asta a unor politicieni (aproape) de același calibru, doar că unii vopsiți în roșu, unii vopsiți în galben, a ieșit ce a ieșit. O creștere masivă a neîncrederii în instituțiile statului (existentă deja în societate de zeci de ani) și un teren extrem de fertil pentru toate teoriile conspiraționiste, chestie care a dus la cea mai mică intenție de vaccinare din Uniunea Europeană.

Și a mai dus la ceva. La un grup care s-a cățărat pe valul pandemiei ca să ajungă mai aproape de putere. Da, a ieșit AUR, ăsta a fost încă un rezultat. Știu limpede asta, pe trolii AUR i-am văzut luni de zile comentând la articole din ziar. Și au exact acest profil. Pandemia nu există, e o conspirație, de fapt spitalele sunt goale și toți au Covid ca să ia medicii mai mulți bani.

Nu știu dacă trebuie demonizați votanții AUR. În fond, oameni au votat cum au crezut ei mai bine. Iar microbiologie moleculară, epidemiologie și campanii de vaccinare nu se învață pe Facebook.

Dar votanții AUR trebuie să fie atenți la ce fac aleșii lor. La fel cum ar trebui să fim toți atenți la ce fac aleșii noștri. De exemplu, Diana Șoșoacă, parlamentarul AUR care doarme învelită cu drapelul și pentru care toți românii sunt absolut egali, avocat fiind, în prima zi de mandat, a cerut imunitate legislativă pentru avocați. Adică e vorba de aceeași poveste, în fond, suntem români, nu?.

În toată această piesă de teatru absurd mai lipsește un actor foarte important, deși încearcă să păstreze discreția: biserica ortodoxă română. Dacă e să ne referim doar la ortodocși, am văzut deja la vaccin capii bisericilor din Grecia și Cipru. În România, patriarhul Daniel a zis a nu s-a hotărât încă, iar reprezentanții bisericii au păreri foarte contra, dacă vă uitați de curiozitate pe internet o să vedeți o grămadă de frății ortodoxe (organizate după un model istoric care ar trebui să ne sperie puțin) ce sprijină AUR pe față, fără nici o problemă.

Nu cunosc politica BOR, poate o fi faptul că le-au închis bisericile, iar la români religia se întâmplă doar în biserică, atât. Nu știu.

Dar ce știu sigur, din experiența personală, este că patriarhul Daniel este un om extrem de inteligent și cu un bagaj cultural absolut impresionant, deci nu vorbim de cine știe ce popă de țară. Așa că nu înțeleg chiar deloc atitudinea BOR, care rămâne neschimbată și puțin cam medievală.

După ce s-a vaccinat, doctorul Preda de la Spitalul Județean Botoșani a spus că, după el, dacă nu se vaccinează, cealaltă variantă este doar post și rugăciune, că altceva între nu există.

Poate biserica se păstrează doar pentru varianta a doua. Deși nu știu dacă mai e nevoie de martiri.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...