marți, martie 19, 2024
AcasăEditorialAu tăiat tot! - Cătălin MORARU, redactor șef

Au tăiat tot! – Cătălin MORARU, redactor șef

Așa își începe diatriba deputatul PSD de Botoșani Marius Budăi pe internet, după aprobarea bugetului în parlament. Apoi enumeră ce s-a tăiat: salarii, pensii, alocații, educație, sănătate.

Fostul ministru Budăi nu era de populismul ăsta vomitiv practicat de deputatul Budăi. L-am urmărit și în intervenția din parlament, unde a spus că bugetul e construit pe o mare minciună. După niște cifre aruncate repede, a tras concluzia: pentru că a scăzut salariul mediu, a scăzut și ajutorul de deces, care e corelat cu acel indicator. Asta era problema. Aproape la fel de importantă ca şi cealaltă mare chestie a lui, alocațiile, care au crescut cu 12%, nu cu 16% și deci se fură de la copii. Da, elevii trebe că sunt distruși, nu primesc patru procente în plus la alocația de două sute de lei sau cât o fi.

De fapt, nu s-a tăiat absolut nimic. Pesediștii tot țipă austeritate, dar totul a rămas la fel, salarii, pensii, alocații, nici măcar sporurile alea nenorocite nu au reușit să le înlăture. Austeritatea pesedistă înseamnă că au fost înghețate veniturile bugetarilor. Chiar dacă mulți angajați din sectorul privat nu cred, la stat salariul crește în fiecare an, indiferent dacă bugetarul respectiv face sau nu ceva util.

Acum că am lămurit cum e cu austeritatea, să trecem la un aspect pozitiv. Banii pentru investiții. În sume nete avem peste 61 de miliarde lei pentru dezvoltare, cea mai mare sumă din vreun buget românesc. Dacă liberalii nu se vor repezi să fure tot, după modelul național, am putea avea o schimbare de paradigmă în țara asta, cu investiții serioase, care să producă dezvoltare.

Sistemul Dragnea-Vâlcov presupunea că dacă românii au salarii mai mari, consumă mai mult, deci impozite mai mari și dezvoltare. Cum România nu mai produce aproape nimic, banii respectivi i-au îmbogățit pe chinezi, unguri, polonezi, cehi, nemți și alții de la care am cumpărat diverse. De fapt, cercul ăsta vicios e aplicat demult, tot ce adună statul se duce pe salarii și pensii, ăsta fiind motivul pentru care băltim în mlaștina asta. Este motivul pentru care nu avem bani de șosele, spitale, autostrăzi etc. Toți se duc pe funcționarea statului, salariile bugetarilor și pensii.

Județul Botoșani nu este prințesa alocărilor bugetare, ne-am obișnuit cu asta, dar nici Cenușăreasa, ceea ce nu e rău. Să vedem investițiile utile din județ, apoi mai discutăm la rectificare.

Un alt aspect interesant este modul de aprobare a bugetului. Niciun amendament al PSD nu a trecut, de aici și scandalul. Chiar dacă a pierdut alegeri în trecut, PSD a reușit, cu alianțe și alte manevre, să aibă oarece influență în parlament în ultimii 30 de ani. Situația de acum e nouă pentru ei, de aia se comportă ca moftologii lui Caragiale, cu postări și luări de cuvânt caraghioase.

Pe de altă parte, faptul că niciun amendament al PSD nu a trecut nu e neapărat un semnal bun. Dacă tot nu era nevoie de dezbatere parlamentară, guvernul putea să își asume răspunderea pe buget, economisea și ceva timp. Marea majoritate a celor trei mii de amendamente depuse de PSD erau caraghioase, însă nu toate. De exemplu, deputatul Budăi a depus șapte, repararea unor drumuri județene. Care erau la fel de varză și în timpul guvernării PSD, dar Budăi nu a zis nimic atunci, că îl dădea Dragnea afară din partid, din ce știu eu, singura care a depus un amendament a fost senatoarea Doina Federovici, legat de drumul Târgu Frumos-Botoșani.

Deputatul PSD de Botoșani Alexandra Huțu a cerut terminarea acumulării de la Vârfu Câmpului, o lucrare începută acum 35 de ani, absolut necesară. La sursa de finanțare nu prea a nimerit, fondul de rezervă al guvernului e o sumă de bani necesară pentru situații urgente și neprevăzute – de care dispune guvernul, nu parlamentul, că de aia se cheamă fondul guvernului – după aprobarea bugetului de stat. Dar e abia la primul mandat, mai are timp să învețe.

Însă metoda folosită de liberali nu e corectă, indiferent cât de mult îi urăște premierul Cîțu pe pesediști. Este chiar și o anexă la buget, unde se dau bani primarilor pentru diverse investiții, fără vreun criteriu, absolut discreționar. Din câteva mii de investiții, doar o singură localitate cu primar PSD primește bani, atât. E cam ce criticau liberalii la fosta conducere a PSD, acest mod de lucru.

Cam așa stau lucrurile cu bugetul, astea sunt faptele. Putem avea păreri diferite despre un anume aspect, nu e nici o problemă. Dar nu putem avea versiuni diferite ale faptelor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...