spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialÎn România lor totul e minunat - Ciprian MITOCEANU, scriitor

În România lor totul e minunat – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Indiferent ce a spus la vremea lui poetul proletcultist Victor Tulbure, există mai multe Românii. Cele mai multe se îngrămădesc pe meleagurile noastre, asemenea unui multivers ale cărui componente se pliază pe mentalități și apucături menite să reziste trecerii veacurilor. Pentru că, indiferent ce se întâmplă în lume, noi reușim să ne păstrăm specificul național, reușim să ne ținem departe de tot ceea ce ne poate ajuta să depășim tarele specificului național.

Și Româniile astea ce devin tot mai multe se distanțează unele de altele pe zi ce trece. Un soi de expansiune a universului la scară națională. Evident, pe măsură ce distanța dintre Românii crește, se pierde contactul între acestea. Și în multiversul ăsta de Românii care de care mai haotice s-au întâmplat în ultima vreme câteva evenimente menite să demonstreze încă o dată, deși nu era deloc nevoie, că prăpastia dintre România lor și Româniile noastre nu mai poate fi traversată de niciun pod. În Suceava, activistul de mediu Tiberiu Boșutar și doi camermani au fost snopiți în bătaie și umiliți în timp ce documentau niscaiva defrișări ilegale, atât de comune în județul vecin. La veritabilul linșaj au participat inclusiv angajați din sistemul forestier și doar o minune a făcut să nu se lase cu moarte de om. În ciuda valului de revoltă populară din România celor care plătesc taxe și impozite, din România lor nu s-au înregistrat vreun fel de reacții. Ca și cum nimic nu s-a întâmplat sau ceea ce s-a întâmplat nu-i privește câtuși de puțin. Liderii României privilegiate, atât de vocali când vine vorba despre evenimente care au loc pe alte meridiane, care își dau cu părerea pe marginea afirmațiilor unor personalități politice obscure, au ales să tacă. Pentru moment, în gașca liberală există alte priorități. Alegeri interne, de stabilit cine pierde și cine câștigă ciolane; cui îi mai pasă de România celor mulți și oropsiți? Le pasă doar când vine vorba de mărirea salariului minim, care aduce bani la stat fără vreun efort din partea acestuia.

Nicio reacție notabilă la nivel înalt (exeptând declarația lui Tanczos Barna, de la Mediu, dar el face parte din altă Românie, cu alte interese). Nici după incident și nici după ce judecătorii i-au dat afară din arest pe ghiogari. Legal vorbind, politicul nu are voie să se implice în activitatea judiciarului, dar o declarație care să condamne anumite practici nu e intervenție. Intervențiile politicului sunt cele care au dus în timp la astfel de practici. Nicio reacție din partea liberalilor de marcă, iar tăcerea lor trebuie pusă în directă legătură cu defrișările masive din perioada de maximă isterie Covid, când populația era obligată să stea în case, dar lemnul avea liber la plimbare. Singurele semnale de la putere sunt transmise către populație prin intermediul presei aservite, care încearcă să bage în capul trăitorului de rând că, fiind vorba de un ocol silvic privat, infractorii sunt, de fapt, activiștii de mediu. Să spună mersi că s-au ales numai cu ciomăgeală, că dacă erau în America erau împușcați fără drept de apel. Mda, cam asta este părerea guvernanților despre incidentul de la Panaci și despre tot ceea ce ne privește. Să nu ne facem iluzii; presa aservită își face treaba după cum îi este dictată tema pentru acasă, nu prestează nimeni de capul lui.

Tot în România lor s-a repetat știrea cu avionul cu țigări. Ministrul Bode, cel atât de priceput încât e interimar la tot mai multe ministere, nu știe nimic. El, care e atât de vocal când vine vorba de mărunțișuri, s-a pus să tragă un pui de somn pe bancheta din spate acum, când e vorba de ceva serios și e vorba de securitatea granițelor. Foarte probabil, e prea obosit de la analiza unor evenimente lipsite de importanță ori de drumul făcut între ministerele pe care le conduce.

Evident, în astfel de situații președintele nu putea să se țină deoparte. Are omul un talent de a se acoperi cu ridicol ceva de groază. După ce la deschiderea anului școlar și-a citit discursul de pe foaie, ceea ce ridică serioase semne de întrebare privitor la talentul pedagogic cu care se tot laudă, a revenit să recomande românilor ceva mișcare în aer liber. Și, din acest punct de vedere, golful e cel mai potrivit sport, mai ales că, după aprecierea prezidențială, e accesibil ca pâinea caldă. Geme internetul de bășcălia iscată pe marginea declarației prezidențiale. Cum să spui așa ceva într-o țară în care sunt mai puțin de zece terenuri de golf, iar cheltuielile pe care le presupune practicarea acestui sport sunt cât se poate de consistente? Pierdut în România lui, președintele își imaginează că tuturor le merge la fel de bine ca nomenclaturii de partid. Sau crede că în cei șase ani de mandat a reușit să pună Româniile pe calea progresului și prosperității, astfel că tot românul își permite să practice sportul bancherilor. Ori poate că declarația a fost înțeleasă greșit sau răstălmăcită de presa aservită României pesediste. Poate că președintele s-a gândit la celebrul Volkswagen Golf, atât de accesibil încât nu mai ai loc de astel de rable pe șoselele din România cea lipsită de drumuri. Dacă spunea Passat nu mai era așa încurcătură (cu Polo n-ar fi avut oricum succes, că românii preferă sporturile dure, gen ciomăgitul jurnaliștilor, și mașinile voluminoase).

Ei pierduți în România lor, noi abandonați în România noastră. Portalurile între aceste lumi sunt reprezentate doar de acele conducte prin care taxele noastre întrețin România lor. Lor le merge tot mai bine, nouă tot mai prost. Nu-s mai multe Românii, Victore? Sunt mai multe decât poate românul de rând suporta.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...