Joaca de-a guvernarea – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Parcă am mai trăit filmul ăsta, nu-i așa? Doar că pe atunci, în rolul principal era premierul demis Florin Cîțu. Care, exact în ziua în care trebuia învestit, a anunțat că își depune mandatul, oferindu-i guvernarea pe tavă lui Ludovic Orban. Și instabilitatea la vârf s-a prelugit cu câteva zile.

La începutul săptămânii și numitul Nicolae Ciucă și-a depus mandatul la propunerea Biroului Executiv al PNL. Cică următoarea nominalizare pentru funcția de premier va fi făcută de președintele Iohannis, ceea ce ridică niscaiva semne de întrebare privitoare la modul în care funcționează democrația în țara asta și mai ales în PNL.

Surse din partid susțin că, de fapt, tot Ciucă va fi următoarea propunere, dar pentru moment joaca asta de-a îmi asum/îmi depun mandatul are doar rolul de a mai trage de timp deoarece e nevoie de resursă cronologică pentru negocieri. Însă gurile rele spun că, de fapt, se forțează menținerea pe linia de plutire a actualului șef liberal, Florin Cîțu. Dacă se trage suficient de timp și toți nominalizații pentru funcția de premier fac ce fac și în final își depun mandatul, o să se ajungă la concluzia dorită de liderii liberali și anume că altul mai bun decât Florin Cîțu „nu se există”, vorba unui liberal devotat.

Nu interesează pe nimeni că am depășit etapa de buza prăpastiei și suntem în cădere liberă. În spitale, analizând prin prisma numărului de decese, avem parte și de zece tragedii „Colectiv” pe zi. Câte „Colectiv” se petrec în anonimat, în casele celor care se sting pentru că au ales să se trateze singuri sau pur și simplu nu au fost primiți în spitale nu mai interesează pe nimeni. Cifrele din spitale sunt și așa sinistre, prin urmare nu mai e cazul ca statistica să fie încărcată și cu cei care-și pierd viața „neoficial”. Toți actorii politici își urmăresc doar interesul meschin, deși susțin că reprezintă interesele celor care i-au votat. Nu știam că interesul celor care au votat e ca alesul lor să-și umple buzunarele, să-și angajeze rudele și prietenii și eventual să călătorească asemenea lui Făt Frumos; în trei zile cât alții în trei mandate.

Asistăm la o joacă de idioți, în care amatorismul și inconștiența și-au dat mâna cu consecințele de rigoare. Consecințe pe care le suportăm tot noi, deoarece aleșii au avut grijă să-și asigure viitorul. Asta fac și în momentul de față. Cu ceva timp în urmă citeam despre decesul unui tânăr de la Timișoara. Covid, bineînțeles, deoarece în România nu se mai moare din alte cauze. Sărmanul n-a avut nicio șansă, deoarece nu mai existau locuri la ATI; singurele paturi disponibile fiind doar cele rezervate demnitarilor. „Doar cele rezervate demnitarilor…” Sună aiurea, nu-i așa? Cetățenii de rând n-au acces la paturile rezervate demnitarilor chiar dacă acestea sunt nefolosite. Cât timp aleșii au asigurate resursele necesare pentru a trece cu bine peste boală, faptul că își permit să-și bată joc de restul trăitorilor pe aceste coclauri devine acceptabil. Din punctul lor de vedere, desigur… Nu-i interesează decât să-și asigure viitorul politic sau măcar pe cel material, vămuind tot ceea ce se poate vămui. Retrăim momentele crizei din 2010, când gașca lui Băsescu nu mai știa pe ce să pună mâna înainte ca țara să se scufunde complet. Și, de vreme ce gașca de spoliatori n-a pățit nimic, de ce să-și facă griji parveniții zilei de azi? Ce dacă se moare pe capete prin spitale și în afara lor? Își fac legi cu dedicație și răspunderea e pasată către alții. Adevărații vinovați nu vor fi trași la răspundere niciodată, astfel că-și permit să se joace de-a guvernarea. Și o fac după chipul și asemănarea lor. Inconștienți și egoiști… Partea proastă e că nota de plată e decontată de noi. Ca de obicei…

 

Deja ai votat!