După faptă și răsplată – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Fără doar și poate, urmează un nou val pandemic. În Europa și în lume guvernele responsabile au luat măsuri fără precedent, pe care susțin că le vor suplimenta cu altele și mai aspre dacă se impune, numai în România se anunță relaxări. Nu de alta, dar vin sărbătorile și e păcat ca românul să le petreacă înjurându-i pe cei de la guvernare. E mult mai plăcut să-și aducă aminte de îmbulzeala din anii precedenți. În Italia, țară cu 85% din populație vaccinată, s-au pus în vigoare restricții foarte dure în vederea protejării populației de varianta Omicron. Israelul și-a închis granițele pentru toți străinii și a reintrodus tehnologia urmăririi telefoanelor pentru a stabili până în cele mai mici amănunte parcursul unui infectat. Și la noi s-au introdus restricții, dar cele mai multe par menite să ne demonstreze amatorismul celor care ne conduc. Oricum urmează ceva relaxare la final de an.

Prin urmare, e de neînțeles modul cum funcționează certificatul verde. Astfel, nu te poți apropia de un centru comercial dacă nu poți prezenta nimic la scanat, dar poți merge liniștit la supermarketurile specializate în produse alimentare. În timp ce în centrele comerciale bate vântul, în magazinele alimentare n-ai unde să arunci un ac. E de la sine înțeles că grosul clienților e reprezentat de nevaccinați și conspiraționiști, iar distanțarea fizică atât de recomandată de autorități e ignorată cu desăvârșire. Desigur, o mare parte din vină aparține și administratorilor acestor magazine, care ar trebui să limiteze numărul de clienți din interior, dar cine se gândește la așa ceva când îmbulzeala amintește de perioada promoțiilor la tigăi? Și mai sunt câteva zile până la sărbătorile de iarnă, când autoritățile responsabile au anunțat măsuri de relaxare.

Alegerile sunt încă departe, dar aleșii se comportă ca și cum ar avea loc mâine și sunt mai interesați să nu-i supere tocmai pe cei care n-o să-i voteze. Nu doar pe ei, ci nici pe alții, pentru că există o intersecție zdravănă între mulțimea antivacciniștilor și cea a celor care nu dau doi bani pe vot, iar de suferit suferă și cei care au înțeles că nu e de joacă cu viroza chinezească și își exercită dreptul de vot cu obidă pentru că n-au de ales decât între răul cel mare și cel despre care se presupune că e mai mic. Mda, cetățeanul responsabil e victima dorinței de parvenire a aleșilor. Că tot veni vorba…  Alina Gorghiu s-a plimbat pe la Pitești și a ținut să scrie pe pagina de socializare că au mai rămas doar trei ani până la alegerile prezidențiale, deci e nevoie de pregătit strategii și oameni.

Din păcate, acum nu mai e vorba doar de funcții, spoliat bani publici și aranjat rubedenii și amante. E vorba de viață și, mai ales, de moarte înainte de vreme. Se moare cu zile în spitale și în afara lor și nu doar din cauza Covid, însă guvernanții au alte priorități. Când vine vorba de cetățeni, guvernul are grijă să nu-i supere. Pentru că dacă se supără, cetățeanul nu votează. Chiar nu realizează nimeni că cei mai mulți dintre supărăcioși nu votează oricum? Iar lista deceselor ce puteau fi evitate devine din ce în ce mai lungă. Și vina aparține celor care ne conduc, care cred cu naivitate că iresponsabilitatea nu doar că le va fi trecută cu vederea, dar le va fi și răsplătită.

Mulți dintre cei care cred că pot schimba ceva cu votul lor au pierdut rude și prieteni. Își imaginează cineva că-i vor vota tocmai pe cei vinovați de aceste pierderi ireparabile? Pentru că orice cetățean care își pierde viața fără a avea acces la tratament corespunzător e un cetățean ucis de iresponsabilitatea autorităților. Oricine se îmbolnăvește în contextul „măsurilor” luate de guvern e victimă a ineficienței acestuia. Statul este o entitate care ne spoliază veniturile și promite în schimb protecție și servicii publice. În realitate, nu oferă mare lucru. Aleșii se vor veșnic la butoane și își bat joc tocmai de eforturile cetățenilor responsabili. Care s-ar putea să se revolte taman atunci când se așteaptă să prelungească mandatul aleșilor.

 

Deja ai votat!