spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEditorialUE să ne lase în pace, acum guvernăm noi - Virgil COSMA,...

UE să ne lase în pace, acum guvernăm noi – Virgil COSMA, jurnalist

Socialiștii s-au întors la guvernare ca învingători, tratându-și partenerii din coaliție ca pe tăntălăii clasei, ăia cărora profesorii de pe vremuri le mai trăgeau câte o scatoalcă după ceafă, subliniind-o și cu o sudalmă. Cîțu vorbește singur, nu-l mai ascultă nimeni, nici măcar la el în partid. La rândul lui, premierul Ciucă se duce conștiincios la serviciu, semnează ce este de semnat, ca un militar zelos, dar în rest nu știu ce face acolo, fiindcă guvernul nu-l conduce domnia sa.

Criticile miniștrilor PSD la adresa liberalilor se întețesc pe zi ce trece, cele mai recente exemple fiind câteva declarații ostile ale lui Sorin Grindeanu și amenințările ministrului de finanțe Câciu la adresa fostului premier PNL Florin Cîțu, căruia îi flutură pe sub nas posibile acțiuni penale rezultate din auditurile demarate la ministerul de Finanțe. Premierul Ciucă, membru al PNL, trece elegant peste ele fără să răspundă, probabil executând ordinul de a nu escalada tensiunile în arcul guvernamental.

Partidul considerat a fi al „sistemului” a revenit rânjind la putere, fără să fi schimbat un paragraf măcar din modul său de operare. A instalat oameni compromiși în funcții cheie din stat, cum ar numirea Laurei Vicol – avocatul interlopilor – în fruntea Comisiei juridice a Camerei Deputaților sau numirea lui Marian Neacșu, condamnat penal pentru conflict de interese, în funcția de secretar general al guvernului. De unde poate să îl controleze fără scrupule pe șeful executivului.

Și totuși, treaba asta cu numirile imorale ar fi baiul cel mai mic dacă în rest partidul, în ansamblul său, ar urma o linie în acord cu trendul comunitar european. Ceea ce, potrivit cu cerințele electoratului său, este aproape imposibil. Fruntașii PSD vor să renegocieze domenii din Planul Național de Reziliență și Redresare al României (PNRR), aprobat în octombrie de Comisia Europeană și din care prima tranșă, așa zisă de „prefinanțare”, a intrat deja în conturile Băncii Naționale.

Este vorba despre cel puțin două-trei domenii sensibile: energia, pensiile și salariile.

Ni se cere să închidem cel puțin una dintre centralele pe cărbune, iar în privința veniturilor populației să implementăm cât de urgent noi legi pentru salarii și pensii. Care trebuie să prevadă o nouă formulă de calcul, pe baza unor reguli legate de ponderea în PIB. Adică să nu mai poată fi mărite la comandă, în preajma evenimentelor electorale. În plus, UE cere măsuri de descurajare a pensionării anticipate. Și, de departe cel mai dificil de îndeplinit, ca începând din 2022 pensiile să nu depășească 9,4% din PIB.

PSD ar vrea să desființeze Pilonul II, UE ne cere să-l întărim, PSD nu este de acord nici cu încurajarea pensionării la 70 ani, nici cu multe alte prevederi din acordul semnat cu UE de către fostul ministru USR Ghinea. Cel puțin, ministrul Muncii spune pe șleau: „nu facem lege nouă, chiar dacă există asistență tehnică în PNRR, fiindcă nu figurează în programul de guvernare”. Și mai este acolo o prevedere care lovește crunt acest partid clientelar: noua lege a pensiilor ar trebui să revizuiască pensiile speciale pentru a respecta principiul contributivității.
Nu cred că se vor ține de acest acord cu UE. Și, cel mai probabil, tranșele următoare din mărețul plan vor fi suspendate. PSD, cel care conduce de facto țara în această perioadă, evoluează și va persevera pe linia Ungariei și a Poloniei, anume de opoziție din interior la politica generală a Uniunii. Ce ne va aduce asta? Mai mult ca sigur o adâncire a decalajelor sociale, un puseu inflaționist și o sărăcire generală a majorității populației.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.9 ° C
15.4 °
11.7 °
68 %
1.8kmh
25 %
mie
11 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...