spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialMereu pe invers - Virgil COSMA, jurnalist

Mereu pe invers – Virgil COSMA, jurnalist

În timp ce televiziunile de la noi se întrec în a vă prezenta un catren al lui Nostradamus care, ce să vezi, se referă exact la anul 2022, completat doct cu invitați în studio, de previziunile Babei Vanga, marile publicații occidentale lansează analize serioase privind temele, tendințele, evenimentele și tehnologiile emergente care vor modela anul 2022. Așadar, după ce consultăm horoscopul, care ne anunță că ne vom umple de bani, fericire și noroc, ar fi bine, totuși, să vedem și de unde, când și cum ar putea să vină fericirea mult așteptată. Iar principalele teme ale acestui nou an sunt:

 

  1. Democrație versus autocrație, cu atenție asupra alegerilor legislative de la jumătatea mandatului prezidențial din SUA dar și asupra congresului Partidului Comunist Chinez. În Europa se remarcă o oarecare diminuare a interesului electoral pentru partidele populiste în Vest, dar nu și în Est. Urmează alegeri în Ungaria, unde opoziția se apropie de poziția lui Viktor Orban, care conduce totuși autoritar. În celelalte state din Est, Polonia, Republica Cehă, Slovenia crește extrema dreaptă. România nu e menționată în analize presei influente din Vest. De asemenea, vom avea alegeri în Franța, unde Macron luptă cu Le Pen și Zemmour pentru al doilea mandat, dar și cu lidera conservatorilor, Valérie Pécresse.
  2. Pandemia va evolua, cel mai probabil, înspre a deveni o boală endemică (în zone restrânse), potrivit OMS, care ține cont de noile pastile antivirale, de tratamentele îmbunătățite cu anticorpi și de consolidarea mai multor vaccinuri. Americanii de la JP Morgan spun că progresele obținute pe frontul sănătății vor declanșa o redresare puternică a economiei mondiale.
  3. Îngrijorări legate de inflație. Întreruperea lanțurilor de aprovizionare și creșterea cererii de energie au dus la creșterea prețurilor. Băncile centrale spun că fenomenul este temporar, dar nu toată lumea le crede. Vor crește tranzacțiile cu cripto-monede, acolo e lupta cea mai mare acum. Autoritățile de reglementare înăspresc regulile, iar băncile centrale caută să-și lanseze propriile monede digitale. Lupta pentru viitorul finanțelor se va intensifica drastic în 2022.
  4. Viitorul muncii este hibrid, tot mai mulți oameni vor lucra parțial de acasă. Există dezacorduri cu privire la detalii. Câte zile? Cum vor fi monitorizați lucrătorii, ce reguli fiscale li se vor aplica? De asemenea, „tele-sănătatea” va deveni o obișnuință, tot mai mulți oameni vor utiliza apelurile video pentru consultațiile medicale.
  5. Probleme de călătorie. Din cauza regândirii activității în pandemie, aproape jumătate din călătoriile de afaceri au dispărut definitiv. Cum turismul de masă era indirect subvenționat de volumul călătoriilor de afaceri, ne putem aștepta la schimbări semnificative, fiindcă proprietarii locațiilor vor fi nevoiți să recupereze cumva din pierderi.
  6. Revine „Războiul stelelor” din anii ‘80. Statele Unite, Rusia și China sunt din nou în întrecere, experimentând noi arme sofisticate, capabile să lanseze rachete nucleare de oriunde din spațiul cosmic. În același timp, cele trei puteri pun pe orbita terestră mii de noi sateliți, în lupta pentru supremație în culegerea de informații.

Ce vom mai avea? Crize umanitare, migrație în masă, terorism transnațional precum și un risc major de conflicte interstatale: Rusia-Ucraina, Israel-Iran și China-Taiwan. America Centrală și Africa s-au întors de unde au plecat acum 40-50 ani, multe țări din aceste continente fiind răvășite de conflicte interne armate. Va fi un an de viață instabil și periculos, spune The Guardian.

Dar noi? Noi nu contăm, fiindcă am adoptat poziția ghiocelului în toate chestiunile internaționale, subsumând-o conducerii NATO. În plan intern rămânem cum am fost și cu valurile în pandemie, mereu pe invers față de restul Europei: ceea ce noi numim „stânga” (PSD și AUR) – sunt aici conservatori, așa cum sunt în Vest grupările de dreapta; iar ceea ce numim noi „dreapta” (PNL și USR) – sunt aici progresiști, așa cum în Occident este stânga. Din această cauză, la noi orice tentativă de previziune politică este supusă unui risc de ridicol atât de mare încât prefer să mă abțin.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
9.8 ° C
12.7 °
8.9 °
70 %
0.7kmh
27 %
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...