Sănătate să fie, dar de unde? – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Așa cum e firesc, începutul de an a debutat cu urări de bine pentru toată lumea. Da, cu toții sperăm la un an ceva mai bun decât cel pe care l-am încheiat. Și, având în vedere cam ce an a fost 2021, nici n-ar fi greu ca 2022 să fie mai bun. Bine, asta nu înseamnă că politicienii de care avem parte nu sunt capabili să demonstreze că se poate și mai rău. Ba se poate; la asta se pricep cel mai bine.

Pe lângă tradiționalul „La Mulți Ani!”, trăitorii pe aceste meleaguri și-au urat sănătate, că-i mai bună decât toate. Foarte adevărat și mai și rimează. Are românul un suflet de poet ceva de speriat, că în rest… În rest nu o ducem bine nici măcar pe hârtie, deşi se fac eforturi susţinute pentru cosmetizarea unei realităţi pe care o recunosc chiar şi cei mai înfocaţi susţinători ai partidelor care s-au perindat pe la guvernare. Asta pentru că sănătatea, care-i mai bună decât toate, nu se întreţine doar cu urări de bine, indiferent cât de sincere ar fi acestea. Apropo de urări; până şi cel dintâi tăcut al ţării s-a deranjat să îngaime vreo două vorbe pe subiect. Aşa, ca la final de an, să nu uite românii că au un preşedinte care, din când în când, mai dă o tură prin ţară. Că dacă era sănătatea aşa cum o credeam înainte de pandemie, nu-l mai vedea nimeni nici măcar la schiat sau la golf prin România…

Sănătatea e avuţia cea mai de preţ, însă trebuie întreţinută. Cam greu pe la noi, unde sistemul sanitar e o glumă tot mai proastă pe zi ce trece. Plătim contribuţii din ce în ce mai mari pentru nimic şi atunci când suntem puşi în situaţia de a ne căuta de sănătate suntem trimişi la privat. N-ar fi o tragedie dacă s-ar face decontările de rigoare din bugetul la care contribuim de ani de zile, însă legislaţia în domeniu e bolnavă rău de tot pentru că pe banii asiguraţilor se fac mânării foarte profitabile. Nu mai ştim nimic despre Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătăţii, arestată pentru că la debutul pandemiei s-a gândit să facă plinul, solicitând un comision de 7% dintr-o achiziţie. Au existat ceva zvonuri conform cărora în afacere era implicat şi Pop Liviu Marian de la Educaţie. „Salvatorul” Raed Arafat are proces pentru achiziţii la preţuri mult exagerate.  Pandemia, bat-o vina, care convine de minune. La cum se mobilizează autorităţile, lasă impresia că îşi doresc ca gripa chinezească să nu ne părăsească vreodată. Creşte numărul de infectări, dar nimeni nu se chinuie să-i tragă la răspundere pe vinovaţi. Nimeni nu-l întreabă pe Streinu Cercel cum era faza aia cu Wuhan, un punctişor pe harta Chinei. Alexandru Rafila e ministrul Sănătăţii. În sfârşit, un specialist au spus optimiştii. Pesimiştii s-au luat cu mâinile de cap şi cam au dreptate, deoarece măsurile dispuse de Rafila duhnesc a amatorism. Se dau asigurări să suntem pregătiţi pentru valul cinci, dar nimeni nu poate spune ce măsuri concrete s-au luat. Specialişti de România.

România avea datoria de a acţiona preventiv încă din faza incipientă a problemei Covid. N-a făcut-o pentru că aşa au decis specialiştii. Când a început să facă ceva, prima grijă a fost să-i umple de bani pe parveniţii de partid, care trebuie stimulaţi corespunzător în vederea alegerilor ce va să vină. Societăţi comerciale înfiinţate peste noapte abonate la contracte de achiziţii directe. Bani risipiţi pe milioane de vaccinuri a cărora dată de valabilitate a fost prelungită, se pare, prin ordonanţă de guvern. Haos generalizat şi operaţii urgente amânate până când nu se ştie. Cam acesta e tabloul sănătăţii în România. Un tablou dezolant, dar care ne costă, ne costă mai mult decât putem plăti. Şi ar cam fi cazul ca bătaia asta de joc să înceteze. Pentru că tot circul e pe banii noştri.

 

Deja ai votat!