spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialVedeți pe cine votați! Acum se poate - Cătălin MORARU, redactor...

Vedeți pe cine votați! Acum se poate – Cătălin MORARU, redactor șef

Activistul Valeriu Nicolae, fost secretar de stat, acum prezent în zona de ONG-uri,  a realizat un proiect foarte interesant. A pornit un proiect numit „Integritate pe bune”, care face cam ce ar trebui să facă Agenția Națională de Integritate. Adică să verifice cv-urile parlamentarilor, declarațiile de avere, declarațiile de interese etc.

A ales aleatoriu, un prim lot de 50 de parlamentari, câte 25 de la PNL și PSD, principalele partide politice. Printre cei 50 sunt și doi botoșăneni, pesediștii Alexandra Huțu și Marius Budăi.

Grupul său de voluntari a ajuns câteva sute de oameni, cuprinde specialiști în finanțe, cadastru, avocați și ziariști. A studiat documentele respectivilor și a produs un raport, îl puteți citi la www.integritatepebune.ro.

Dacă citiți raportul veți fi efectiv șocați de nivelul de impostură, nepricepere și golănie. Care arată cum statul român este capturat, la toate nivelurile.

Redau principalele aspecte acoperite de „Integritate pe Bune”, care a întrebat toți parlamentarii despre neregulile găsite, fără să primească răspuns, de cele mai multe ori. În mare, au găsit cam așa, doar pentru 50 de parlamentari:

  • ajungi parlamentar dacă ai rude în politică
  • 23 de deputați nu au lucrat niciodată în mediul privat
  • 16 deputați nu își pot justifica averea
  • contractele cu statul ale parlamentarilor sau rudelor se ridică la o medie de 10 milioane euro pe cap de ales în parlament
  • nu e nici o diferență între PNL și PSD, ambele partide au promovat nulități
  • 20% din cei numiți în raport sunt doctori, 34% au studii de securitate, dar toți au diplome foarte suspecte
  • din cei zece cu doctorate, opt sunt suspecți de plagiat
  • există diferențe uriașe între cv-urile publicate de-a lungul timpului
  • marea majoritate a declarațiilor de avere sunt false
  • peste 40% din parlamentarii analizați nu au conturi în bănci, adică ar trebui să fie plătiți la casierie și să achite totul cash, de fapt, ANI nu verifică niciodată

Conform standardelor normale, din cei 50 de parlamentari, trei ar fi acceptabili, unul de la PSD și doi de la PNL. ”Cu multă scârbă, dacă nu aș avea încotro, i-aș vota”, spune Valeriu Nicolae.

Raportul este mult mai detaliat, evident, și descrie în detaliu cum se parvine prin politică în România. Va fi completat cu serii de câte zece deputați sau senatori până va fi acoperit întregul parlament, iar raportul va fi disponibil online.

Doar din acest prim eșantion de 50 ne putem da seama cum acești cetățeni sunt de fapt niște marionete păzite de ANI, nu controlate.

Toate aceste nereguli pot fi sancționate imediat, prin legi simple și clare, nu trebuie inventat nimic, doar să ne uităm la legislația altor state. Valeriu Nicolae și grupul său au propus asta, dar nu găsesc parlamentari care să depună o inițiativă legislativă.

Mai ales în aceste vremuri, când batalioane de proști sunt mândri că se agregă pe rețele sociale sau în viața de zi cu zi, parlamentarismul trebuie să devină un loc al excepționalității, cu oameni cu principii, onești și pricepuți.

Și e relativ simplu. Citiți raportul acela. Mai citiți-l odată când va fi complet. Foarte mulți din „eroii” documentului vor fi din nou pe listele parlamentare. Anunțați ferm intenția de a nu mai vota un partid anume, pentru că are pe liste o anumită persoană. Dacă acea persoană nu dispare, nu votați lista respectivă. Sunt necesare maxim două tururi de alegeri pentru ca fața parlamentului României să se schimbe complet. Atunci se va schimba și România.

Dacă vom vota ca până acum, populiști care promit luna de pe cer, combinagii cu bacul luat la 40 de ani, semianalfabeți, doar pentru a primi un leu în plus pomană, pentru a ne păstra o slujbă la stat sau alt avantaj, nu mai avem voie să ne plângem de absolut nimic. Că nu mai suntem victime. Suntem complici. Așa cum am fost în ultimii 30 de ani.

Pentru că drumul nostru ca țară, deciziile luate la nivel național, sunt rezultatul micro-deciziilor noastre. Chiar dacă pare o picătură în ocean ce face o anume persoană la un moment dat, în fond, oceanul înseamnă miliarde de picături.

„Îndrăzneală multă, lipsă de orce scrupuluri, renunţare la demnitate personală, la onoarea familiei, infamie chiar, dacă trebue, şi puţintel noroc – şi cariera strălucită e gata”. Așa descria Caragiale clasa politică. Hai să vedem cum am progresat.

Să pupi îngrozitor de jenant în fund pe Dragnea, îl lingi, apoi îl scuipi pe Grindeanu și pupi ghiului lui Tudose, după, pupi poala Vioricăi, apoi spui că e proastă și te închini lui Ciolacu. Ce cădere mai are un pesedist cu parcursul acesta să vorbească despre onoare și cinste?

Să îl aplauzi pe Orban, apoi să îl dai afară, să pui pe Câțu șef, că e viitorul liberalismului, să aplauzi alianța cu PSD, după care să îl dai afară pe Câțu, ca să pui șef la partid un general care nu are treabă cu politica. Ce cădere mai are un liberal să vorbească despre demnitate și politici liberale după așa niște scamatorii?

Nici USR nu e scutit, face în sfârșit o alianță cu PLUS, așteptată de o mulțime de lume, pe care o strică după câteva luni, strică speranța tuturor și pierde procente electorale zilnic. Unde e alternativa promisă?

Până și populiștii de la AUR, care cică erau pe val, brusc încep să aibă atitudini proruse, recomandă neutralitate și fac pe patrioții de carton, iar procentele câștigate în doi ani de pandemie dispar într-o lună.

Dacă te uiți la scena politică spui că sunt toți căzuți în cap. Și ori sunt, ori altcineva le trage sforile. Sunt persoane șantajabile, cu interese mici, fără anvergură și sunt foarte ușor de manevrat.

Dacă citiți raportul respectiv, o să vă lămuriți – pe lângă că trebuie schimbați – și cât de urgent trebuie s-o facem.

 

 

 

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...