spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialGubernie rusească – Virgil COSMA, jurnalist

Gubernie rusească – Virgil COSMA, jurnalist

Slavă Domnului că suntem membri NATO și că apartenența la Uniunea Europeană subordonează legislația noastră celei comunitare. Altfel, întâietatea jocurilor de culise în dauna procedurilor democratice ne face să arătăm și funcționăm ca o republică sovietică și nu un stat aflat în elita democrației mondiale. PSD, PNL și UDMR se comportă precum sindicatele galbene (veche denumire dată sindicatelor vândute patronatului), acționând ca niște curele de transmisie între un grup ocult de interese, ilustrat la vârf de președinte, și executiv.

Dacă acum trei luni credeam că acest Guvern va schimba ceva în viața pensionarilor și a celor activi în piața muncii, acum sunt convins că, pe fondul incapacității financiare generată de o legislație stufoasă și sulfuroasă, de funcționari care nu depind de realizări, de conducători care sunt dezinteresați să rezolve structural problemele țării, se va alege praful de intențiile frumoase, clamate de atâtea ori de către liderii arcului du guvernământ.

Încă o bâlbă a guvernului Ciucă: modifică în grabă o ordonanță de urgență dată exact acum trei săptămâni pentru a atenua criza facturilor la energie. Ordonanța de urgență inițială a fost atât de prost scrisă încât nu putea fi aplicată. Scrisă de către cine? Verificată de către cine? Unde sunt nenumăratele instanțe de control legislativ: secretariate la guvern și la parlament, comisii peste comisii și la legislativ și la executiv, consiliu legislativ, zeci de consultanți în jurul fiecărui birou de parlamentar sau ministru? Pentru ce merg toți oamenii aceia la serviciu și cum își justifică salariile enorme?

S-au obișnuit să execute orbește, fiindcă e comod, nu implică nici responsabilitate, nici efort. Nimeni nu verifică nimic din două motive mari: din incompetență, pur și simplu nu înțeleg o iotă din ce scrie în actele alea, și de frică, nimeni nu-și riscă postul pentru o decizie pe care, oricum, o vor verifica și aproba și alții. De aceea la noi toate mandatele au fost duble, cu excepția notabilă a lui Constantinescu (care a fost doar lipsit de vână nu și incorect). Iar dacă nu era restricția la doar două mandate, acceptată de noi doar ca să putem fi parte din lumea liberă, nu am nicio îndoială că Iliescu și Băsescu ar fi „domnit” fiecare câte 25 ani.

În ciuda unei aparente discreții, se vede de la o poștă mâna lungă care iese de la Cotroceni și așează piesele în cele două partide mari – PSD și PNL – după cum o cer interesele unui grup nedefinit clar și nici devoalat vreodată. Ne-am obișnuit să credem că ar fi ba Washington, ba Berlin, ba GRIVCO, dar tare mă tem că este doar vechea și banala noastră cabală locală de rit bizantin, cu tradiții atât de vechi în cumpărarea de funcții urmată de maziliri și răzbunări.

Cine știe cât va rezista Ciucă, un executant model, lipsit de inițiativă, de creativitate și, pe alocuri, chiar de competență. Liderii PNL se comportă precum funcționarii servili, scuipând taman unde lingeau acum jumătate de an. Fixarea lui Ciucă în balamalele guvernării va legitima impostura, căci dosarul de plagiat al premierului rămâne deschis. Inflația a scăpat de sub control iar industria, sufocată de prețul energiei, este în prag de colaps. Instituțiile statului au rămas același izvor de sinecuri iar prin Parlament trec o grămadă de legi în mod tacit, adică doar fiindcă au depășit termenul de stat în sertar, nu fiindcă ar fi fost dezbătute vreodată.

La timpul potrivit, balamaua se va răsuci și la guvernare se va strecura netulburat șeful PSD, Ciolacu, consfințind astfel o continuitate a aceluiași tip de putere și de conducere. Putin sau oricine îi va urma nu trebuie să-și bată capul cu România. Moral, noi ne comportăm de 75 ani ca o gubernie rusească și nu știm nici acum să scăpăm de mentalitatea asta, deși Uniunea Europeană ne tot împinge de la spate de, iată, 15 ani deja.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...