duminică, decembrie 4, 2022
AcasăEditorialVictorie, dar împotriva cui? - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Victorie, dar împotriva cui? – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Pentru cei mai mulți dintre români, MCV-ul este doar o specie de Logan. Una ceva mai spațioasă, numai bună când vine vorba de transportat mărfuri voluminoase. Însă MCV mai însemna și Mecanismul de Cooperare și Verificare. Așa e cu cei care vor să intre în Europa, dar cum vor ei, nu cum vor alții. Au parte de niscaiva verificări. Și, strict în cazul României, treaba asta cu verificările europene a durut rău de tot. Nu pe românul de rând, că el oricum trebuie să muncească și să plătească taxe. Durerea a fost resimțită mai ales de acei români care s-au realizat pe plan politic.

MCV-ul a fost multă vreme o stavilă în calea realizărilor visate de politicianul român. Din cauza asta, șmecheri ajunși la butoane au început gargara cu noi nu ne vindem țara și nu permitem nimănui să se amestece în treburile interne, chestii tare dragi geniului de la Scornicești. La un moment dat a început să se vorbească de Roexit și altele asemenea.

Dar, așa cum toate au un început, toate au un sfârșit. Și MCV-ul a fost ridicat, ocazie cu care politicienii au răsuflat ușurați și apoi au început să prezinte asta ca pe o mare victorie a românilor împotriva colonialismului european. Până și cel dintâi turist al țării, în timp ce-și făcea bagajele pentru țările baltice, că n-a fost de ceva timp pe acolo, a găsit de cuviință să-i spună postacului să bage ceva mesaj pe rețelele sociale. „Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a încheiat astăzi pentru România, care a făcut un pas semnificativ pe calea integrării europene. Avem, așadar, confirmarea clară că România a realizat reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și continuarea luptei împotriva corupției”. Un mesaj anost, în limbaj de lemn, în care se mai pomenește despre drepturile cetățenilor români la un sistem de justiție independent și funcțional și altele asemenea.

Însă, pe de altă parte, în justiția din România se petrec lucruri care, mai mult ca oricând, necesită intervenția Europei. Pentru că altfel nu avem nicio șansă să scăpăm din mocirla în care ne-au aruncat politicienii. Doar în ultima lună s-au pensionat vreo sută cincizeci de judecători și procurori și în viitorul nu foarte îndepărtat se vor pensiona și mai mulți. Au primit legi cu dedicație, pensii cât încasează un oraș întreg, de ce să nu profite de facilități? Iar pensionații lasă în urma lor un gol imposibil de acoperit. Și așa instanțele sunt supraaglomerate, astfel că mulți inculpați scapă de condamnare pentru că intervine prescripția faptelor de care sunt acuzați. Nu sunt nevinovați, sunt doar nepedepsiți, e mai mult decât o nuanță, dar infractorii își vor putea continua fără probleme activitatea politică dacă așa au chef. Cine să mai judece dosarele care se adună? Foarte probabil politicienii vor găsi soluția perfectă. Vor accelera procesul de admitere în magistratură, dar nu pentru toată lumea. Judecători vor ajunge doar cei care primesc binecuvântare de la partid – nu direct, dar știm cu toții cam cum stă treaba – și vor judeca în consecință, nu e cazul să ne așteptăm la altceva. Dosarele politice îi vor înfunda doar pe cei care mișcă în front, adică la fel ca și până acum. O altă consecință va fi faptul că România va primi condamnări peste condamnări la CEDO. Din păcate, nu tot românul nedreptățit în țară poate apela la CEDO, pentru că atunci s-ar întâmpla ceva mai rău decât MCV-ul, dar va fi aiurea pentru bugetul țării din care se vor plăti toate despăgubirile.

Ne-am plâns până acum că nu avem Justiție. Să vedeți ce urmează de acum. Când aveam nevoie mai mare de MCV acesta a fost ridicat. Culmea, românul de rând se bucură, tocmai el, care va fi cel mai afectat de această măsură menită să le dea ocazia politicienilor români să se laude cu ceva. Nu am dus țara în Schengen, dar uite că v-am scăpat de MCV. De parcă aceasta ar fi o mare bucurie. Dar politrucii o prezintă ca pe o mare victorie. Victorie, adevărat, dar e victoria lor împotriva noastră. Și nu e nimeni care să ne salveze.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
-0.3 ° C
1.6 °
-0.6 °
95 %
0.9kmh
100 %
Dum
2 °
lun
1 °
mar
3 °
mie
7 °
joi
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

„Tradiţii” strămoşeşti la Mileanca. Porţile furate în noaptea de sfântul Andrei au ajuns şi pe stâlpii de electricitate.

EDITORIAL

Gata, a trecut și Ziua Națională. Politicienii au făcut ceea ce știu mai bine, și anume au ieșit din birouri și și-au recitat discursurile...

GÂNDUL ZILEI

O terasă, bunăoară, Definită elegant, E una scoasă afară Din restaurant! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...