vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialTot despre ei e vorba - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Tot despre ei e vorba – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Ultimele zile au fost pline de evenimente nefericite, dar care au picat cum nu se poate mai bine pentru aleși. Urmările cutremurului din Turcia sunt exploatate mediatic fără milă de televiziunile de partid, astfel că nu mai rămâne prea mult spațiu pentru disecarea unor subiecte de tipul plagiatelor. Tandemul Ciucă-Bode se agită ceva de speriat și nu mai știe cum să-și pună în valoare eficiența. Am trimis ajutor la turci și aceștia sunt foarte mulțumiți de competența românilor, suntem de felicitat pentru implicare. Ciudat, dar pe meleagurile natale specialiștii români nu prea se descurcă; se pare că, asemenea românului care de-abia își duce zilele în țară, trebuie să treacă granița pentru a-și valorifica abilitățile.

Cătălin Predoiu poate răsufla mai mult decât ușurat; în ziua în care a prezis că Dan Hosu va fi achitat, acesta din urmă a fost înmormântat. Rezolvare cum nu se poate mai convenabilă, deoarece instanța nu mai trebuie să facă mare lucru; deși felul în care s-a rezolvat problema ministrului Justiției echivalează, pe undeva, cu o achitare.

Cu alte cuvinte, Mercur retrograd, dar nu chiar pentru toți. Ciucă și Bode lucrează din plin la perpetuarea paravanului mobil menit nu doar să îngroape problema plagiatelor, ci să îi scoată și eroi naționali. Așa le place politicienilor, să iasă mereu pe plus, dar doar când e vorba de pielea lor. Astfel, cei doi au depus la Senat o inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal, inițiativă ce ar urma să intervină asupra a 11 articole din CP și propune majorarea pedepselor cu o treime pentru lovire, vătămare corporală, loviturile cauzatoare de moarte și hărțuirea. Și tulburarea ordinii publice urmează să fie pedepsită mai aspru, astfel pedepsele ar urma să se încadreze între 2 și 7 ani, nu doar 1 – 5 ani cât e acum.

Toate bune și frumoase; deși în România problema nu e reprezentată de cuantumul pedepselor, ci de indulgența de-a dreptul suspectă de care dă dovadă Justiția. Scandalagii, agresori, criminali și hărțuitori au fost iertați pe față, sau dosarele au fost tergiversate până la prescrierea faptelor. Cel mai periculos criminal în serie din România a fost eliberat din pușcărie pentru bună purtare. Mulți alții au ucis în perioada în care, teoretic, ar fi trebuit să se afle în spatele gratiilor, însă justiția le-a mai acordat o șansă, considerându-i reabilitați și integrabili în societate. Avem pedepse, dar nu se aplică decât celor mai mărunți dintre români. Șmecherii cunosc pe cine trebuie și scapă de cele mai multe ori cu mustrări. Dar nu trebuie să ne facem griji, Ciucă și Bode au de gând să extindă aria în care se aplică prezumția de legitimă apărare. Apărați-vă voi, că statul are alte griji.

Din păcate pentru noi, cei care mai trăim în țara asta, inițiativa legislativă – care va deveni lege în scurt timp – a fost gândită tot pentru folosul aleșilor. Pentru că, printre altele, prevede majorări de pedepse și închisoare pentru hărțuire și ultraj. Ori, s-avem iertare, cine sunt cei mai „hărțuiți” oameni ai momentului? Fără doar și poate, dacă ești prea insistent în a-i cere cuiva să-și dea demisia, mai ales că a are la dispoziție o hotărâre judecătorească prin care investigarea plagiatului a fost oprită, e genul de faptă ce poate fi încadrată la hărțuire, mai ales când e vorba despre o justiție obedientă mediului politic. Tulburarea ordinii publice și ultrajul pot fi constatate dacă îți strigi nemulțumirea față de politicieni. Ei sunt demnitari, sunt mandatați de miile de voturi, nu poți să le ceri socoteală decât o singură dată și pe un ton civilizat, dacă te repeți și mai ridici și glasul intri la hărțuire și ultraj.

Ar fi fost de dorit ca Bode și Ciucă să facă treaba până la capăt și să ceară pedepse mai dure pentru delapidare, furt din banii publici, corupție, luare de mită, declarații în fals, înșelăciune (ceea ce spun politicienii în campania electorală se încadrează la înșelătorie). Dar ei nu, s-au limitat doar la ceea ce-i doare cu adevărat. Trist e că, dacă se respecta legea până acum, cei doi (și nu doar ei) nu ajungeau în veci în fruntea țării.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...