spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăEditorialNevoie de cultură - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Nevoie de cultură – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Stă în ADN-ul românului să se considere mai deștept decât este cazul. Cel mai adesea preferă să vorbească despre sine la persoana a treia plural. Noi, românii, suntem cei mai deștepți de pe fața pământului. Noi, românii, suntem cei mai viteji, cei mai cu moț, cei mai cei dintre toți. Avem în noi un orgoliu ceva de speriat. Acum ceva ani, un sondaj Pew Research Center ne plasa pe locul trei în UE la capitolul „cultura noastră e superioară altora”. Doar grecii și bulgarii ne depășeau. Dacă în cazul grecilor există explicații rezonabile, în cazul românilor e evident că ar cam fi timpul să mai pună mâna pe carte și să se cultive înainte de a face caz de superioritatea culturală.

Cât de superiori suntem altora la capitolul cultură? Un barometru foarte important la acest capitol e turismul cultural. Dacă am fi așa de grozavi precum pretindem, asta s-ar vedea în turism, ar veni oameni din toate colțurile lumii să vadă la fața locului cultura care a rupt gura târgului. Cei mai mulți dintre români, când sunt întrebați în ce constă superioritatea asta a noastră, vin cu datinile de Anul Nou, cu capra și ursul. Cică prin alte țări nu au așa ceva și de asta suntem noi superiori. Și, desigur, ăia care se maschează de Halloween țin cu Satana. Mascații noștri sunt în regulă, la fel și ciomăgelile de la Ruginoasa, în rest numai diavoli peste tot. Dispun de ceva imaginație, dar recunosc că-mi vine destul de greu să mi-i închipui pe românașii care au pășit pentru prima dată în vest și au dat cu ochii de garguiele ornamentate cu animale fantastice. Cum scuipau ei în sân și cum pomeneau de cel rău și câte și mai câte. Am crezut că, după ce am mai ieșit în lume ne-am mai domesticit, am înțeles care e treaba cu diversitatea culturală. Ți-ai găsit…

Zilele trecute, capitala Moldovei a intrat în atenția internauților ca urmare a unor comportamente care ne arată care este nivelul cultural al unora dintre români. Astfel, „Hidra” sculptorului Costin Ioniță a fost vandalizată de o femeie foarte indignată, ferm convinsă că din gâtul lui Lenin ies șerpi, nu trandafiri. Dacă ar fi fost un caz singular, să spunem că era ceva acceptabil. Excepția, nu regula. Însă rețelele sociale au fost inundate de mesaje care denotă o crasă lipsă de cultură și toleranță. Nu e doar o revoltată (hai să nu spun incultă), sunt mai mulți și pe niciunul nu pare să pasioneze simbolistica asociată statuii. Lenin din gâtul căruia ies șapte trandafiri e o alegorie cu tentă mitologică a clasei politice actuale. Simbolul lipsei de verticalitate și umanitate a clasei politice românești; nu e aluzie doar la un anume partid, cu sigla doldora de trandafiri. O ieșeancă n-a putut dormi noaptea după ce a dat cu ochii de statuia cu bucluc. A văzut ea ceva pe internet și a venit la fața locului, să arate că e indignată. Bănuiesc că, atunci când minerii lui Iliescu i-au snopit pe studenți, a avut parte de o noapte liniștită.

Interesant e faptul că „Hidra” nu e o lucrare foarte nouă; are mai bine de un deceniu și, până acum, n-a stârnit reacții atât de vehemente. Una dintre explicații ține de cultura precară a trăitorilor din Mioritica; până la urmă cei mai mulți au aflat de existența „Hidrei” după ce s-a lăsat cu scandal, nu pentru că ar fi la curent cu tot ceea ce mișcă în lumea artei. Can-can, nu informație asimilată în cunoștință de cauză. Gândire limitată, dar orgolioasă, comunism în toată regula. Cine nu gândește ca noi e dușman de clasă.

Totuși, pe undeva, românul e conștient că orgoliul lui cultural e găunos și tare s-ar mai bucura să-i știe pe toți cei din jur la nivelul lui. Astfel, Daniel Iancu, scriitor, istoric și cercetător, a fost reclamat la asociația de proprietari din Deva că ține prea multe cărți prin casă și din cauza asta există riscul ca blocul să se dărâme. Iată până unde a ajuns orgoliul cultural al românilor. Să-i scoatem în stradă pe cei care citesc, pentru că de la prea multă cultură cad blocurile. Și vorbim de ăia crescuți cu pânza de păianjen care rezista la „n” elefanți…

Avem pretenții, ăsta nu e un lucru rău, dar dacă ne-am strădui puțin să oferim și acoperire reală pretențiilor ar fi mai bine pentru toată lumea…

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
39 %
4.5kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...