Bugetul țării e în mare suferință, așa că n-ar trebui să ne mire prea mult că la anul sau chiar poate imediat după alegeri, o să ne trezim cu impozite și taxe noi. Guvernanții vor să facă România bine, dar pentru asta le trebuie bani, nu glumă, și se știe că cele mai bune investiții le faci cu banii altora.
E jale, dar guvernanții au reușit să identifice vinovații. Soluțiile vin mai târziu, după alegeri; am pomenit deja de ele. Mugur Isărescu, veșnicul de la BNR, a și găsit vinovații: românii care-și fac vacanțele peste hotare. Nu armatele de bugetari inutili și de pensionari speciali sărăcesc bugetul, nici investițiile aiuristice, dar cu dedicație, ăia care își fac concediul în străinătate, ăia sărăcesc visteria țării. Și pentru că lui Isărescu îi place să dea impresia că nu vorbește aiurea, a venit și cu date statistice. Cică românii au cheltuit anul trecut pe concedii în străinătate 8,6 miliarde euro. O sumă imensă care, cheltuită în România și vămuită corespunzător, putea aduce la buget măcar patru miliarde.
Evident, este vorba de încă o fentă prin care cei de la butoane încearcă să arunce vina lor pe umerii altora. Nu ei sunt incapabili, e vina românilor care aleg să-și petreacă vacanțele dincolo de granițele Mioriticei. O analiză Economedia arată că, din zece lei încasați de buget sub formă de venituri fiscale și contribuții de asigurări, mai bine de 8 lei se duc pe salariile bugetarilor, pensii și alte beneficii sociale. Asta ar trebui să-l îngrijoreze pe Isărescu, nu concediile peste hotare. Proasta administrare a banilor publici lărgește gaura din buget, nu românul care vrea să vadă și altceva, nu doar ce-i oferă România. Lumea asta e mare și are multe de oferit, iar dintr-o călătorie în străinătate vii ceva mai bogat spiritual, mai deștept. Vezi alte locuri, alte culturi, intri în contact cu alți oameni, alte mentalități. Realizezi că lumea asta nu e chiar o Românie extinsă la scară planetară.
În afirmația lui, Isărescu a mizat pe patriotismul alterat al românilor, pentru care iubirea de țară presupune atât struguri acri, cât și capra vecinului. De ce să merg în altă țară că oricum la noi e mai frumos, dar să moară și capra vecinului, să nu o mai ducă să pască dincolo de glia străbună. Dacă nu era valul ăsta de revoltă cu pensiile calculate, dar cam micșorate, românii verzi ar fi discutat doar despre cum sărăcesc turiștii bugetul țării. Acum doar cei mai „pricepuți” în stabilit conexiuni vorbesc despre asta. Nu sunt bani pentru pensii din cauza ăstora care pleacă în concedii peste hotare…
Evident, o manipulare grosolană, deoarece „gaura turistică” din buget ar putea fi lesne contrabalansată de turismul național. Ce eforturi face România să aducă turiști din afară? La târgurile internaționale de turism, reprezentanții României își decorează standurile cu foi trase la imprimantă prin care îi invită pe străini să ne viziteze. Mai nou, de parcă cei care păstoresc domeniul nu păreau suficient de proști, genii de la Ministerul Turismului au decis să scoată de la naftalină frunza Elenei Udrea. Cică toate pensiunile și hotelurile ar trebui să afișeze frunza buclucașă; o strategie cu care cei din minister vor să aducă în România peste un milion și jumătate de turiști.
Revenind la miliardele cheltuite peste hotare, suma avansată e tendențioasă rău de tot, dar, cum spuneam, justifică foarte bine lipsurile de la buget. Doar că, dacă analizăm cifrele reale, vedem că minciuna lui Isărescu se vede și de pe Lună. Conform unui sondaj de specialitate, 40% dintre români au dedicat vacanței din străinătate un buget sub o mie de euro, cam tot atâția au cheltuit între o mie și două mii cinci sute de euro și mai puțin de 20% dintre români au cheltuit peste 2500 de euro. Dacă luăm în calcul o medie de o mie cinci sute, ar însemna că aproape șase milioane de români și-au petrecut concediul în străinătate, ceea ce e clar că nu s-a întâmplat. Pur și simplu țara asta nu dispune de atâția cetățeni cu potențial financiar care să cheltuiască aproape nouă miliarde pe concedii în afară în condițiile în care aproape două milioane de români sunt plătiți cu salariul minim și alte milioane câștigă cam tot pe acolo. Isărescu minte sau, când o fi spus gugumănia asta a avut în vedere prima de vacanță pe care o primește de la stat, din sărmanul buget ciuruit. De, o fi țara săracă, dar nici chiar așa, să nu-i dea lui Isărescu aproape șaizeci de mii pe an drept primă de vacanță. O fi având și pensie de colaborator? Știți voi cu cine a colaborat…