miercuri, ianuarie 22, 2025
AcasăEditorialSpre zorii unei noi origini sănătoase - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Spre zorii unei noi origini sănătoase – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Au trecut treizeci și mai bine de ani de când Ceaușescu ne-a părăsit, dar se pare că asta s-a întâmplat doar la nivel oficial. Neoficial însă… Neoficial încă n-am scăpat de tarele Epocii de Aur, iar asta ne costă și o să ne tot coste.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Mai zilele trecute mi-a căzut sub ochi un comunicat emis de un Inspectorat de Jandarmi care saluta angajarea unei tinere cu expresia consacrată pe vremuri – „un cadru de nădejde și origine sănătoasă”. După niscaiva reacții formularea „un cadru de nădejde cu origini sănătoase” a dispărut. La aproape patruzeci de ani după ce Ceaușescu a părăsit scena politică, încă mai suntem bântuiți de originea sănătoasă, iar dacă ținem cont că spre finalul domniei Geniului din Carpați, chestia asta cu originea sănătoasă cam fusese eliminată din limbaj, deoarece se prăsise generația intelectualilor ceaușiști, cu studii la „Ștefan Gheorghiu” și progeniturile lor, avem o imagine de coșmar. Un altfel de origine sănătoasă, cum s-ar spune. Valori de valori, produse de societatea multilateral dezvoltată.

La îngrămădeala din Decembrie s-a vorbit mult despre impostură, dar și despre meritocrație. S-a terminat cu promovarea pe bază de PCR – Pile, Cunoștințe și Relații – a venit și vremea democrației, așa ni s-a spus atunci. Da, și timpul ne-a arătat cât de mult am fost înșelați. Pentru că ne îndreptăm spre o nouă meritocrație, tot de sorginte comunistă, în care „originea sănătoasă” amenință să ne acapareze total. E tot mai evident că meritocrația a fost redusă la stadiul de vorbă în vânt, de gargară menită să-i prostească pe copiii – dacă o să înveți și o să fii serios o să poți face o carieră onorabilă, iar societatea îți va răsplăti eforturile. Meritocrația mai e valabilă doar pentru sistemul privat, unde patronii nu-și permit să angajeze rubedenii nepricepute, școlite la apelul bocancilor. Când vine vorba despre posturile plătite de la bugetul de stat, singurul criteriu de selecție a rămas „originea sănătoasă”. Iar în ziua de azi originea sănătoasă nu mai înseamnă familie de analfabeți, ci babaci bine ancorați în lumea politică, dedicați trup și suflet cauzei și partidului. De foarte multe ori singura justificare pentru înființarea unui post la buget e reprezentată de existența unei odrasle cu origine sănătoasă. E copil bun, din părinți și mai buni și trebuie angajat la stat, altfel își risipește potențialul. Pentru cei umili, cu facultăți făcute la timp, concursurile „pe bune” pentru posturile de la stat sunt doar prilej de umilințe. Am mai amintit de cazul individului cu bac luat la aproape patruzeci de ani, urmat imediat de studii online, care a „bătut” fără drept de apel candidați cu facultate la zi și ani de experiență în domeniu, dar fără cine știe ce sănătate la capitolul origini. Concursurile mânărite nu mai reprezintă excepția, ci regula. O regulă jegoasă, care calcă în picioare eforturile celor onești, celor care chiar ar putea să performeze în domeniile de activitate pentru care s-au pregătit.

Eu unul m-am simțit umilit și dezgustat de rahatul care a ajuns România; oare cum s-au simțit amărâții pe munca și studiile cărora s-a oprișat statul român doar pentru a favoriza pe cineva cu „origini sănătoase”? Cum te simți când cineva își bate joc de toată munca ta, iar parvenitul este validat printr-un concurs aranjat ca fiind mai pregătit decât tine? Trebuie să treci prin așa ceva să-ți dai seama cât de nenorocită a ajuns promovarea pe criteriul „originii sănătoase”, iar datorită strădaniei celor care ne conduc senzația asta de greață o încearcă tot mai mulți români care au crezut cu naivitate că învățatul pe brânci o să le folosească în viață. Ne mai mirăm că toți tinerii serioși iau calea străinătății și jură să nu mai revină în România? Pleacă cei care știu o meserie sau sunt dispuși să învețe, noi rămânem cu tineretul cu origini sănătoase.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
1.8kmh
100 %
mie
6 °
joi
8 °
vin
6 °
sâm
7 °
Dum
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De la UE nu sunt, steaguri de pirați nu sunt, că ar fi negre, probabil vrea cineva niște autonomie.

EDITORIAL

Din când în când, după ce editorialele subsemnatului devin accesibile, se mai găsește câte un român verde să-mi atragă atenția că nu fac ceea...

EPIGRAMA ZILEI

Îndreptând spre tâmplă arma, Ea i-a spus: „Asta ți-e karma! Dă-te Radule legat Ca să nu mori împușcat!” -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...