UE, încă un pas spre militarizare

Statele Uniunii Europene ar trebui să pună laolaltă resursele militare ca un mod de a resuscita proiectul european după decizia şoc a Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar, a declarat şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini.

Proiectele comune de apărare au fost respinse de Franţa în anii ’50, din cauza unor preocupări privind securitatea naţională. De atunci s-a realizat puţin progres în această chestiune, în special din cauza reticenţei Marii Britanii şi a preocupărilor că o ipotetică armată a UE ar putea submina NATO.

„A venit timpul să punem bazele pentru o apărare. Cred că este unul din marile proiecte prin care putem restarta procesul de integrare comună”, a declarat Mogherini pentru „La Repubblica”

Notând că Marea Britanie nu este singura care se opune intensificării cooperării militare în cadrul UE, şefa diplomaţiei UE a spus că odată ce Londra iese din blocul comunitar alte capitale sceptice din UE nu vor mai avea „un alibi confortabil” pentru a afecta progresul acestei initiative.

Deja ai votat!