spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăInternaționalUE, scindată de Rusia

UE, scindată de Rusia

Liderii statelor UE vor discuta luna viitoare posibilitatea de a îmbunătăţi relaţiile cu Federaţia Rusă în condiţiile în care mai multe state membre sunt afectate de sancţiunile economice impuse Moscovei din cauza rolului său în criza din Ucraina, relatează Agerpres.

Este foarte puţin probabil ca sancţiunile impuse Rusiei să fie ridicate, în ciuda dificultăţilor politice şi economice pe care le cauzează menţinerea lor. Summitul din 20-21 octombrie va fi marcat de decizia Marii Britanii de a părăsi UE şi disensiunile dintre Bruxelles şi guvernul naţionalist de la Varşovia, care slăbesc poziţia blocului ce îşi doreşte menţinerea sancţiunilor.

De cealaltă parte, Italia, Grecia, Ciprul, Slovacia şi Ungaria sunt sceptice în privinţa extinderii sancţiunilor şi şi-au exprimat dorinţa de a relua schimburile comerciale cu Rusia, cel mai important furnizor de gaze pentru Europa. „Va fi din ce în ce mai dificil să extindem sancţiunile. Dar acest lucru s-ar putea întâmpla dacă scepticii ar fi convinşi că există şi alte elemente în politica UE în privinţa Rusiei, nu doar sancţiuni”, a declarat un oficial al UE pentru Reuters.

Un alt oficial citat de agenţia de presă a mai spus că există şi ţări care şi-ar dori să coboare ştacheta, să dea un semnal că, dacă Rusia ar da semne de bunăvoinţă, UE ar putea să normalizeze situaţia. „Dar vor fi şi cei care vor să menţină ştacheta ridicată”, a mai spus oficialul. „În cele din umbră, cred că vom rămâne exact unde suntem şi azi. Avantajul celor care se opun extinderii este că e nevoie de unanimitate ca sancţiunile să fie extinse. Însă nimeni nu vrea să rămână singurul care se opune extinderii”, a adăugat aceeaşi sursă.

UE a impus primele sancţiuni Rusiei după anexarea Crimeei în martie 2014. Ele au fost extinse din cauza susţinerii acordate de Rusia rebelilor din estul Ucrainei într-un război care a făcut 9.500 de victime din aprilie 2014.

Eforturile de a ajunge la un armistiţiu în estul Ucrainei şi avansarea la un plan de pace au întârziat să dea rezultate, iar UE nu are foarte multe soluţii noi în a readuce Rusia la masa negocierilor.

Sancţiunile impuse includ interdicţii de călătorie şi îngheţări ale bunurilor unor organizaţii sau persoane, limitări ale comerţului, operaţiunilor financiare şi contractelor în domeniul apărării şi limitări ale activităţii economice în Crimeea.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...