sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăInternaționalClinton a câştigat dezbaterea cu Trump

Clinton a câştigat dezbaterea cu Trump

Cei doi candidaţi la preşedinţia SUA s-au confruntat într-o dezbatere tensionată.

 

Hillary Clinton este considerată câştigătoarea dezbaterii de luni seară de 62% dintre alegătorii care au urmărit înfruntarea, în timp ce doar 27% au declarat că Donald Trump s-a descurcat mai bine, arată datele unui sondaj CNN/ORC.

Majoritatea alegătorilor au fost de părere că Hillary Clinton şi-a exprimat mai clar viziunea decât Trump şi a dovedit o mai bună înţelegere a chestiunilor discutate. Mai mult, 56% dintre respondenţii au afirmat că Hillary Clinton a părut să fie un lider mai puternic, în timp ce doar 39% au spus acest lucru despre Trump.

Candidata democrată a părut mai sinceră şi autentică pentru 53% dintre participanţi şi 40% au spus acelaşi lucru despre Donald Trump. Pe de altă parte, republicanul a surclasat-o pe Clinton la capitolul atacuri la adresa oponentului, 56% dintre votanţii fiind de această părere.

Sondajul CNN/ORC s-a bazat pe răspunsurile acordate de 521 de alegători înregistraţi care au urmărit dezbaterea din data de 26 septembrie. Marja de eroare a sondajului este de +/- 4,5%.

 

Atacuri dure între candidaţi

 

Schimburile verbale violente şi ambianţa electrizantă au caracterizat prima dezbatere prezidenţială între Hillary Clinton şi Donald Trump, care a avut loc într-o atmosferă tensionată, plasându-l pe candidatul republican adesea în defensivă cu şase săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale americane, relatează AFP.

Timp de 90 de minute, cei doi rivali s-au confruntat cu privire la viitorul SUA, economie, securitate, politică externă şi alte subiecte, precum fişa de impozite a lui Donald Trump şi e-mailurile lui Hillary Clinton. „Donald, trăiţi într-o lume aparte”, l-a apostrofat fosta Prima Doamnă, fostă senatoare şi ex-secretar de stat, care aspiră să devină prima femeie preşedinte a SUA. Ea a evocat cu regularitate „faptele” în faţa unui rival pregătit, potrivit ei, să spună „lucruri nebuneşti” pentru a fi ales.

„Pierdem locuri bune de muncă, oamenii se duc în Mexic, în multe alte ţări. Voi face să revină locurile noastre de muncă, dumnevoastră nu puteţi să o faceţi”, a lansat candidatul republican, mai atent ca de obicei asupra formei şi care nu a utilizat niciodată cuvinte grele la adresa rivalei sale democrate.

Singuri pe scenă, în spatele unui pupitru în faţa moderatorului, jurnalistul Lester Holt, Hillary Clinton şi-a evocat programul, avansând propuneri concrete şi subliniind progresele realizate în ultimii opt ani.

Donald Trump, foarte critic faţă de administraţia Obama, şi-a întrerupt regulat rivala, pe care a descris-o ca pe un „politician tipic: discursuri nu acţiune”. „Aţi făcut asta timp de 30 de ani, pentru ce începeţi să vă gândiţi la aceste soluţii acum?”, a spus Trump.

Dar el a fost adesea în defensivă, Hillary Clinton mai precisă, cunoscându-şi mult mai bine dosarele. Şi la sfârşitul dezbaterii, care a durat 90 de minute, atacurile au devenit mai personale. „Ea nu are energie. Pentru a fi preşedinte al acestei ţări, aveţi nevoie de o energie fenomenală”, a declarat Donald Trump.

„Când va călători în 112 ţări şi va negocia un acord de pace, o încetare a focului, eliberarea disidenţilor sau chiar când va petrece 11 ore pentru a depune mărturie în faţa unei comisii a Congresului, atunci va putea să îmi vorbească despre energie”, a răspuns Hillary Clinton.

Magnatul imobiliar a acuzat-o cu privire la utilizarea mesageriei sale private în timp ce conducea diplomaţia americană. „Este mai mult decât o eroare, această ţară crede că este o ruşine”, a lansat el. În replică, Clinton a insistat asupra refuzului repetat al candidatului republican de a-şi publica declaraţia de impozitare. „El ascunde ceva. Poate că nu este pe atât de bogat pe cât o spune”, a spus candidata democrată, amintind că toţi candidaţii la Casa Albă de 40 de ani şi-au difuzat declaraţiile de plată a impozitelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.8 ° C
13.8 °
10 °
74 %
1.2kmh
100 %
sâm
10 °
Dum
13 °
lun
14 °
mar
10 °
mie
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Bine că mai avem şi patrioţi pe două roţi. Care mai sunt şi ecologişti pe deasupra.

EDITORIAL

Așa cum era de așteptat, anul 2024 e din ce în ce mai interesant, mai ales pentru trăitorii din spațiul mioritic. E interesant și...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală… Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...