marți, aprilie 16, 2024
AcasăInternaționalClinton a câştigat dezbaterea cu Trump

Clinton a câştigat dezbaterea cu Trump

Cei doi candidaţi la preşedinţia SUA s-au confruntat într-o dezbatere tensionată.

 

Hillary Clinton este considerată câştigătoarea dezbaterii de luni seară de 62% dintre alegătorii care au urmărit înfruntarea, în timp ce doar 27% au declarat că Donald Trump s-a descurcat mai bine, arată datele unui sondaj CNN/ORC.

Majoritatea alegătorilor au fost de părere că Hillary Clinton şi-a exprimat mai clar viziunea decât Trump şi a dovedit o mai bună înţelegere a chestiunilor discutate. Mai mult, 56% dintre respondenţii au afirmat că Hillary Clinton a părut să fie un lider mai puternic, în timp ce doar 39% au spus acest lucru despre Trump.

Candidata democrată a părut mai sinceră şi autentică pentru 53% dintre participanţi şi 40% au spus acelaşi lucru despre Donald Trump. Pe de altă parte, republicanul a surclasat-o pe Clinton la capitolul atacuri la adresa oponentului, 56% dintre votanţii fiind de această părere.

Sondajul CNN/ORC s-a bazat pe răspunsurile acordate de 521 de alegători înregistraţi care au urmărit dezbaterea din data de 26 septembrie. Marja de eroare a sondajului este de +/- 4,5%.

 

Atacuri dure între candidaţi

 

Schimburile verbale violente şi ambianţa electrizantă au caracterizat prima dezbatere prezidenţială între Hillary Clinton şi Donald Trump, care a avut loc într-o atmosferă tensionată, plasându-l pe candidatul republican adesea în defensivă cu şase săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale americane, relatează AFP.

Timp de 90 de minute, cei doi rivali s-au confruntat cu privire la viitorul SUA, economie, securitate, politică externă şi alte subiecte, precum fişa de impozite a lui Donald Trump şi e-mailurile lui Hillary Clinton. „Donald, trăiţi într-o lume aparte”, l-a apostrofat fosta Prima Doamnă, fostă senatoare şi ex-secretar de stat, care aspiră să devină prima femeie preşedinte a SUA. Ea a evocat cu regularitate „faptele” în faţa unui rival pregătit, potrivit ei, să spună „lucruri nebuneşti” pentru a fi ales.

„Pierdem locuri bune de muncă, oamenii se duc în Mexic, în multe alte ţări. Voi face să revină locurile noastre de muncă, dumnevoastră nu puteţi să o faceţi”, a lansat candidatul republican, mai atent ca de obicei asupra formei şi care nu a utilizat niciodată cuvinte grele la adresa rivalei sale democrate.

Singuri pe scenă, în spatele unui pupitru în faţa moderatorului, jurnalistul Lester Holt, Hillary Clinton şi-a evocat programul, avansând propuneri concrete şi subliniind progresele realizate în ultimii opt ani.

Donald Trump, foarte critic faţă de administraţia Obama, şi-a întrerupt regulat rivala, pe care a descris-o ca pe un „politician tipic: discursuri nu acţiune”. „Aţi făcut asta timp de 30 de ani, pentru ce începeţi să vă gândiţi la aceste soluţii acum?”, a spus Trump.

Dar el a fost adesea în defensivă, Hillary Clinton mai precisă, cunoscându-şi mult mai bine dosarele. Şi la sfârşitul dezbaterii, care a durat 90 de minute, atacurile au devenit mai personale. „Ea nu are energie. Pentru a fi preşedinte al acestei ţări, aveţi nevoie de o energie fenomenală”, a declarat Donald Trump.

„Când va călători în 112 ţări şi va negocia un acord de pace, o încetare a focului, eliberarea disidenţilor sau chiar când va petrece 11 ore pentru a depune mărturie în faţa unei comisii a Congresului, atunci va putea să îmi vorbească despre energie”, a răspuns Hillary Clinton.

Magnatul imobiliar a acuzat-o cu privire la utilizarea mesageriei sale private în timp ce conducea diplomaţia americană. „Este mai mult decât o eroare, această ţară crede că este o ruşine”, a lansat el. În replică, Clinton a insistat asupra refuzului repetat al candidatului republican de a-şi publica declaraţia de impozitare. „El ascunde ceva. Poate că nu este pe atât de bogat pe cât o spune”, a spus candidata democrată, amintind că toţi candidaţii la Casa Albă de 40 de ani şi-au difuzat declaraţiile de plată a impozitelor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
25.6 ° C
25.6 °
19.6 °
44 %
1.8kmh
64 %
mar
27 °
mie
9 °
joi
6 °
vin
12 °
sâm
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...