miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăInternaționalCorespondenţă violată de Yahoo

Corespondenţă violată de Yahoo

Compania a scanat în secret e-mailurile clienţilor pentru serviciile secrete americane.

 

Corporaţia Yahoo a dezvoltat anul trecut un software personalizat pentru scanarea tuturor e-mailurilor primite de clienţii săi, în căutarea unor date specificate de ofiţeri de informaţii americani, afirmă agenţia de presă Reuters, citând surse confidenţiale „care cunosc bine subiectul”, relatează Agerpres.

Yahoo s-ar fi conformat astfel unei solicitări secrete a guvernului Statelor Unite, formulate fie de Agenţia pentru Securitate Naţională (National Security Agency, NSA), fie de Biroul Federal de Investigaţii (Federal Bureau of Investigation, FBI), au declarat agenţiei trei foşti angajaţi ai Yahoo şi o a patra persoană informată despre evenimente.

Au fost scanate sute de milioane de conturi Yahoo Mail.

Experţi în supraveghere au declarat Reuters că este prima dată când se află că o companie americană din domeniul internetului a dat curs unei cereri a serviciilor de informaţii prin scanarea tuturor mesajelor la sosire, în timp real, nu doar a unei părţi din mesajele arhivate.

Reuters nu a reuşit să afle ce anume informaţii erau căutate şi nici dacă Yahoo a transmis efectiv ceva serviciilor secrete. Doi foşti angajaţi au afirmat că decizia de a coopera cu serviciile a fost luată de managerul general al Yahoo, Marissa Mayer, şi a fost urmată de demisia şefului securităţii informaţiilor, Alex Stamos, care acum ocupă o funcţie similară la Facebook.

Singurul comentariu al Yahoo la solicitarea Reuters a fost că firma „respectă legile Statelor Unite”. Printr-un purtător de cuvânt al Facebook, Stamos a refuzat să comenteze. NSA a înaintat întrebările agenţiei de presă biroului directorului pentru informaţii naţionale, care la rândul său nu a făcut niciun comentariu.

Google şi Microsoft, de asemenea furnizori importanţi de servicii de e-mail, au afirmat marţi că nu au efectuat operaţiuni de genul celor menţionate la Yahoo. „Nu am primit o astfel de cerere, iar dacă am fi primit, răspunsul ar fi fost simplu: în niciun caz”, a declarat un purtător de cuvânt al Google. Microsoft, tot printr-un comunicat al unui purtător de cuvânt, a susţinut că „nu ne-am ocupat niciodată cu scanarea în secret a traficului de e-mail, în genul celui relatat astăzi privind Yahoo”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
15.5 °
40 %
2.6kmh
100 %
mie
17 °
joi
21 °
vin
20 °
sâm
21 °
Dum
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La începutul meciului erau semne bune, dar nu a fost să fie.

EDITORIAL

Oameni cu căștile pe urechi, scriind mesaje sau vorbind preocupați la telefon - aceasta este imaginea nelipsită de pe aproape orice trecere de pietoni...

GÂNDUL ZILEI

Dotați cu un har divin, Ei la bară, fac minuni. Nu transformă apa-n vin Ci adevăru-n minciuni! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...