vineri, aprilie 19, 2024
AcasăInternaționalInginer român răpit în Nigeria

Inginer român răpit în Nigeria

Românul, care era inginer petrolist, şi echipa sa au fost răpiţi din localitatea Owa Oyibo, în regiunea Agbor.

 

Un inginer român a fost răpit de bărbați înarmați care s-au năpustit asupra lui și a echipei sale în Agbor, statul Delta, din sudul Nigeriei, a informat ieri poliția nigeriană și cotidianul nigerian „Daily Post”.

Potrivit sursei citate, la locul incidentului s-a produs un schimb de focuri sporadic între gărzile de securitate ale românului și răpitori.

„Românul este căutat de polițiști în zona Owa Oyibo, unde bărbatul a fost răpit sâmbătă seara”, a afirmat Celestina Kalu, o purtătoare de cuvânt a poliției din statul nigerian Delta. El este angajat al firmei de construcții Dextron Nigeria, a afirmat Celestina Kalu.

Ieri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a activat Celula de Criză. „Reprezentanții misiunii diplomatice române sunt în contact permanent cu autoritățile federale nigeriene competente, cu angajatorul, precum și cu familia cetățeanului român”, arată MAE.

 

Alte răpiri în care au fost implicaţi români

 

Nu este pentru prima dată când cetățeni români sunt răpiți în Nigeria, țară unde, în Delta Nigerului, operează companii multinaționale din domeniul petrolier, pentru care lucrează și destul de mulți români.

Cel mai recent, doi români au fost răpiți în Nigeria pe 20 ianuarie 2015 și eliberați pe 28 ianuarie 2015.

În februarie 2013, piraţi nigerieni au capturat un cargou britanic în largul coastelor Camerunului, în Golful Guineea. Doi ruşi şi un român, membri ai echipajului, au fost luaţi ostatici de la bord. Ei au fost eliberați după mai bine de două luni de captivitate.

În septembrie 2011, un inginer român care lucra pentru o firmă de consultanță în domeniul energetic a fost răpit în statul Rivers, din Delta Nigerului, împreună cu șase muncitori nigerieni. Românul a fost eliberat grație unei intervenții a poliției.

Pe 3 octombrie 2006, șapte cetățeni străini au fost răniţi în regiunea petrolieră din Delta Nigerului, printre aceștia fiind și un român. Ei se aflau într-un bar aflat într-un complex rezidenţial din oraşul nigerian Eket, aparţinând exclusiv angajaţilor străini ai unor companii care lucrau sub contract cu societatea americană ExxonMobil. Românul a fost eliberat la 21 octombrie 2006 şi a revenit în ţară la câteva zile după aceea.

Tot în același an, un al doilea român a fost răpit la 21 noiembrie în Delta Nigerului. Românul a fost eliberat după o zi de captivitate. Însă, un ostatic de naţionalitate britanică a fost ucis în cursul operaţiunii de eliberare, iar un cetăţean italian a fost rănit.

Sudul Nigeriei a fost lovit de un val de atacuri ale militanților asupra instalațiilor petroliere și de gaze naturale. Militanții se luptă pentru a obține o parte mai importantă din veniturile din petrol pentru statul Delta, de unde provine o mare parte din producția de petrol a Nigeriei.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...