Haos după interzicerea musulmanilor în SUA

Demonstrators sit down in the concourse and hold a sign that reads "We are America," as more than 1,000 people gather at Seattle-Tacoma International Airport, to protest President Donald Trump's order that restricts immigration to the U.S., Saturday, Jan. 28, 2017, in Seattle. President Trump signed an executive order Friday that bans legal U.S. residents and visa-holders from seven Muslim-majority nations from entering the U.S. for 90 days and puts an indefinite hold on a program resettling Syrian refugees. (Genna Martin/seattlepi.com via AP)

Linii aeriene, companii multinaţionale şi avocaţi luptă cu ordinul preşedintelui american care interzice accesul în SUA al cetăţenilor din şapte ţări musulmane.

 

Un judecător federal din Statele Unite ale Americii a blocat parţial implementarea ordinului executiv dat de Donald Trump care restricţionează imigraţia, scrie BBC.

Decizia a fost dată ieri dimineaţă după ce mai mulţi avocaţi ai persoanelor afectate şi asociaţii ale drepturilor omului au atacat legea în instanţă. Cu toate acestea, decizia are caracter temporar şi rămâne în vigoare până la examinarea mai atentă a cazurilor. În plus, aceasta interzice doar deportarea celor afectaţi de ordinul executiv, însă nu permite specific intrarea acestora pe teritoriul american, astfel că, multe din aceste persoane riscă să rămână blocate în aeroporturi.

Uniunea pentru Libertatea Civilă din SUA a estimat că între 100 şi 200 de persoane care deţin cetăţenia uneia din cele şapte state au rămas blocate în aeroporturi după ordinul preşedintelui Donald Trump de sâmbătă. Acesta a închis frontierele pentru cetăţenii din alte şase state, în principal musulmane. Este vorba de Irak, Siria, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen. De asemenea, a interzis intrarea refugiaţilor sirieni în Statele Unite pe termen nelimitat, ca parte a unor noi măsuri de a „menţine teroriştii islamici radicali în afara SUA”. El a semnat un ordin executiv amplu, care prevede şi suspendarea, timp de patru luni, pentru toate programele de imigrare.

Preşedintele american a explicat că oprirea temporară a programului de refugiaţi este necesară pentru ca agenţiile guvernamentale să aibă timp să dezvolte un sistem de control mai strict. „Iniţiez noi măsuri de control pentru a menţine în afara Statelor Unite teroriştii islamişti radicali. Nu îi vrem aici”, a mai declarat liderul de la Casa Albă.

 

Proteste în marile oraşe americane

 

La scurt timp după semnarea ordinului, mii de oameni au protestat în faţa aeroporturilor din oraşe precum New York, Dulles, Los Angeles, San Francisco, Denver şi Philadelphia, unde au scandat „Lăsaţi-i să intre!”. Sute de persoane au venit la Aeroportul Internaţional „John F. Kennedy” din New York pentru a protesta faţă de reţinerea a doi cetăţeni irakieni care au fost ulterior eliberaţi.

Congresmanul democrat Nydia Velazquez a participat la manifestaţia de la aeroportul din New York şi a catalogat ordinul executiv semnat de Trump drept „ruşinos” şi „ne-american”.

Sute de persoane, printre care şi senatoarea Elizabeth Warren, s-au strâns pentru a protesta şi la Aeroportul „Logan” din Boston.

Alte persoane s-au strâns în faţa judecătoriei din Brooklyn care, într-un final, a decis amânarea parţială a aplicării ordinului. Toţi cei prezenţi au izbucnit în urale după anunţarea deciziei.

Protestatarii au cerut, printre altele, anularea ordinului executiv şi şi-au proclamat, totodată, solidaritatea cu refugiaţii afectaţi de ordinul semnat de Trump.

Proteste urmau să aibă loc în mai multe oraşe din SUA, printre care Orlando, Boston, Philadelphia, Atlanta, Seattle, Washington şi Chicago.

Deja ai votat!