spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăInternaționalMusulmani ucişi într-o moschee din Canada

Musulmani ucişi într-o moschee din Canada

Un atac armat a fost înregistrat într-una dintre cele mai liniştite provincii canadiene.

 

Doi bărbaţi au deschis focul duminică asupra credincioşilor adunaţi pentru rugăciunea de seară la Centrul cultural islamic din Quebec, în sud-estul Canadei, omorând şase persoane cu vârste cuprinse între 35 şi 70 de ani şi rănind alte 20, din care cinci sunt în stare gravă, transmite Agerpres.

Doi indivizi purtând cagule au pătruns în incinta centrului cultural duminică în jurul orelor 19:45 (luni, 00:45 GMT) şi au deschis focul, au povestit martori la posturi de televiziune. „Nu înţeleg de ce aici, este o moschee mică, iar Quebecul nu este nici Montreal, nici Toronto”, a declarat sub acoperirea anonimatului un bărbat care se afla în interiorul centrului în momentul atacului.

„Canadienii îşi plâng victimele atacului laş dintr-o moschee din Quebec. Gândurile mele sunt alături de victime şi familiile acestora”, a scris premierul canadian, Justin Trudeau, pe contul său de Twitter. În ajun, el promisese că va primi refugiaţii „indiferent de religia lor”, la o zi după decizia controversată a preşedintelui american, Donald Trump, de a interzice intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şapte ţări majoritar musulmane.

Şeful guvernului provinciei francofone, Philippe Couillard, a condamnat, de asemenea, acest atac împotriva unor musulmani. „Quebecul respinge categoric această violenţă barbară. Să ne unim împotriva violenţei şi solidaritate cu locuitorii de confesiune musulmană ai Quebecului”, a scris el pe Twitter.

„Condamn acest act absurd”, a declarat la rândul său primarul oraşului, Regis Labeaume.

În confuzia creată, este dificil de stabilit numărul celor prezenţi la rugăciunea de duminică. În general, între 60 şi 100 de persoane asistă la rugăciuni în fiecare seară în această moschee, a afirmat Mohammed Yangi.

Centrul cultural islamic din Quebec, cunoscut, de asemenea, sub numele, de marea moschee din Quebec, a mai fost ţinta unor ameninţări anul trecut, dar mai puţin grave: un cap de porc a fost lăsat în faţa uneia dintre uşi în timpul Ramadanului. Trei săptămâni mai târziu, o scrisoare cu caracter islamofob intitulată „Ce este cel mai grav: un cap de porc sau un genocid” a fost distribuită în vecinătate, scrie lapresse.ca. Alte moschei din Canada au fost, de asemenea, ţinta unor graffiti cu caracter rasist în ultimele luni.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...