vineri, aprilie 19, 2024
AcasăInternaționalBrexit-ul a ajuns în parlamentul londonez

Brexit-ul a ajuns în parlamentul londonez

 

Parlamentul britanic a început dezbaterile pe tema ieşirii din Uniunea Europeană.

 

Parlamentul de la Londra a deschis, ieri la prânz, dezbaterile asupra proiectului de lege care vizează autorizarea guvernului să lanseze negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite Agerpres. „Acesta nu este un proiect de lege pentru a afla dacă Marea Britanie trebuie sau nu să părăsească UE ori modul în care trebuie să o facă. Este vorba pur şi simplu de a aplica o decizie deja luată”, a declarat ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, în deschiderea dezbaterii din Camera Comunelor.

Intitulat „Proiect de lege privind Uniunea Europeană (notificarea retragerii)”, documentul, extrem de succint, le cere parlamentarilor să-i „confere prim-ministrului puterea de a notifica, potrivit articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene, intenţia Regatului Unit de a se retrage din UE”.

Textul va fi examinat în camera inferioară a legislativului britanic înaintea altor trei zile de dezbateri – 6, 7 şi 8 februarie – care se vor încheia cu un vot. Deşi proiectul de lege este scurt şi ar putea, teoretic, să fie aprobat rapid, aşa cum doreşte executivul britanic, el a antrenat deja depunere a cinci „amendamente avizate” care vizau „uciderea sa din faşă”, adaugă AFP.

Premierul conservator Theresa May s-a angajat să lanseze divorţul de UE până la finalul lunii martie 2017 şi să respecte acest calendar, în urma referendumului din 23 iunie 2016 prin care s-a decis Brexit-ul.

Deputaţii conservatori au primit dispoziţia de a rămâne la dezbateri până la miezul nopţii, ora prevăzută pentru încheierea dezbaterilor de marţi, pentru a evita ca parlamentarii partizani ai rămânerii ţării în UE să profite de o Cameră a Comunelor pe jumătate goală pentru a aproba unul dintre amendamentele respective, potrivit cotidianului britanic „The Telegraph”.

Două amendamente solicită ca proiectul de lege să nu fie examinat întrucât el „nu garantează în mod particular viitoarea apartenenţă a Regatului Unit la piaţa unică” europeană. Un alt proiect aduce ca argument faptul că parlamentele regionale nu vor fi consultate cu privire la activarea articolului 50, iar în al patrulea motivul este absenţa unei „cărţi albe” privind strategia Theresei May.

Potrivit cotidianului britanic „The Times”, şefa guvernului britanic va declanşa Brexit-ul la 9 martie, dată ce coincide cu desfăşurarea Consiliului European din Malta. May doreşte ca legislaţia prin care se permite declanşarea articolului 50, care dă startul negocierilor oficiale privind ieşirea unei ţări din UE, să fie aprobată de parlamentul de la Londra la 7 martie.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...