sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăInternaționalPolonia cumpără rachete Patriot

Polonia cumpără rachete Patriot

Departamentul de Stat american a dat undă verde vânzării de sisteme de rachete către Varşovia.

 

Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde vânzării de sisteme de rachete Patriot către Polonia, tranzacţie estimată la 10,5 miliarde de dolari, a anunţat Pentagonul, potrivit Reuters.

Polonia, care este membră a NATO, şi-a intensificat eforturile de consolidare a apărării sale după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, şi ca răspuns la sporirea capacităţii militare a Moscovei în regiune.

„Tranzacţia planificată este conformă cu obiectivele de politică externă şi de securitate ale Statelor Unite”, se arată într-o declaraţie a Pentagonului, preluată de agenţia de presă poloneză PAP. Această tranzacţie urmează să consolideze securitatea Poloniei, un „aliat din cadrul NATO care a fost un important factor de stabilitate politică şi progres economic în Europa”, mai menţionează declaraţia citată.

Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, a declarat în luna martie că Polonia urma să semneze până la finalul anului un acord cu compania americană Raytheon pentru a achiziţiona sisteme de rachete Patriot.

Interceptoarele Patriot sunt proiectate să detecteze, să urmărească şi să neutralizeze vehicule aeriene fără om la bord, rachete de croazieră şi rachete balistice tactice sau cu rază scurtă de acţiune. Tranzacţia cu Varşovia va include 208 rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3), 16 staţii de lansare M903, patru radare AN/MPQ-65, patru staţii de control, software şi echipament conex.

În plus, Polonia este autorizată să cumpere de la guvernul american şi de la compania contractantă servicii de sprijin logistic şi tehnic, precum şi programe de testare.

Un reprezentant al Raytheon a declarat că din experienţa acestei companii „costul estimat notificat ar putea fi mai mare decât valoarea finală negociată a contractului”.

Pentagonul a precizat că vânzarea va avea loc în două etape. Dacă tranzacţia se va finaliza, Polonia va deveni a cincea membră europeană a NATO, după Olanda, Germania, Spania şi Grecia, care deţine sisteme Patriot ce îi permit să desfăşoare operaţiuni de apărare antirachetă şi aeriană, a explicat un reprezentant al Departamentului de Stat american.

Tranzacţia are nevoie de aprobarea Congresului SUA, întrucât implică achiziţionarea de tehnologie militară avansată care presupune obţinerea unei autorizaţii speciale.

Polonia, care anunţase că intenţionează să aloce 7,6 miliarde de dolari pentru întregul proiect de achiziţionare de sisteme Patriot, a atenţionat că negocierile nu s-au încheiat. „Nu înseamnă că această sumă (10,5 miliarde de dolari) este valoarea finală a LOA (scrisoare de ofertă şi acceptare)”, a subliniat Ministerul Apărării polonez într-o declaraţie.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...