spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăInternaționalExtrema dreaptă va face legea în Olanda

Extrema dreaptă va face legea în Olanda

Partidul Libertății (PVV, extrema dreaptă) este de departe câştigătorul alegerilor recente, partidele aflate la guvernare fiind sancționate de electoratul din Țările de Jos (Olanda). Formarea unei noi coaliții se anunţă însă extrem de dificilă.

Prognoza provizorie bazată pe 98% din voturile numărate arăta că PVV, condus de anti-imigraționistul și islamofobul Geert Wilders, a obținut 37 de mandate din cele 150 ale Camerei Deputaților. Cu două mai multe decât în exit-poll-uri. Al doilea partid este GroenLinks-PvdA (Alianța Verzilor și Partidului Muncii, centru-stânga) cu 25, urmat de Partidul Liberal (VVD) cu 24 și NSC (anticorupție) cu 20. Astfel, PVV este de departe cel mai mare partid din Camera Deputaților, relatează NOS, televiziunea publică.

După această victorie majoră, este probabil ca Wilders să preia conducerea în procesul de formare a unei coaliţii de guvernare. Cercetarea electorală realizată de Ipsos arată că migrația și azilul au fost probleme importante pentru alegători. De acest lucru a profitat partidul ultra-naționalist al lui Wilders .

Cele patru partide de coaliție care au alcătuit guvernul condus de Mark Rutte – VVD, D66, CDA și ChristenUnie (conservator) – pierd toate locuri. Din cele 78 de locuri pe care partidele le-au obținut la alegerile din 2021, rămân 41, potrivit celor mai recente previziuni. VVD nu mai este cel mai mare partid pentru prima dată din 2010. Potrivit ultimei prognoze, lidera listei, Dilan Yesilgöz, va trebui să se mulțumească cu locul 3, în urma GroenLinks-PvdA.

Wilders a reacționat cu bucurie la rezultatul miercuri seară. El a făcut un apel la celelalte partide să caute un teren comun și spune că vrea să lucreze împreună. „Nu se poate ca din cauza unei formațiuni eșuate, Frans Timmermans să continue să alerge cu ea, acest lucru nu ar trebui să se întâmple”, a spus el.

Wilders a declarat imediat după sondajul la ieșirea de la urne că nu va insista pentru măsuri anti-islamice, cum ar fi interzicerea Coranului sau închiderea școlilor islamice. El a spus că vrea să respecte Constituția. Negocierile în vederea formării unei coaliții vor începe vineri.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
35 %
2.4kmh
58 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...