spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăInternaționalUE vrea să simplifice votarea deciziilor

UE vrea să simplifice votarea deciziilor

Europarlamentarii vor să desființeze dreptul de veto, prin care o singură ţară le poate ţine pe loc pe toate celelalte în decizii importante.

Europarlamentarii au dat un vot pentru desființarea dreptului de veto în peste 60 de domenii. Este doar un prim vot, de etapă, dar ar putea însemna noi speranțe pentru ca România să adere la Schengen.

Liderul opoziției poloneze și câștigător al alegerilor, Donald Tusk, din partea Platformei Civice (PO, PPE), nu a lăsat loc de speculații atunci când a declarat deschis că partidul său, care probabil va reveni la putere în Polonia după opt ani de opoziție, se opune modificării tratatelor UE, la fel ca și tabăra conservatoare de la putere din Polonia.

Toți eurodeputații din Coaliția Civică (KO, PPE/Verzi), condusă de PO, vor vota împotriva raportului.

„Acei legislatori care cooperează cu mine vor vota împotriva [raportului]”, a anunțat Tusk, admițând că devieri individuale pot apărea oricând și că nu poate garanta disciplina de vot.

Acest lucru nu înseamnă scepticism față de progresul integrării europene, ci mai degrabă îndoieli cu privire la unele dintre propunerile conținute în raport și la ritmul schimbărilor, a spus Tusk.

„Europa are nevoie de reparații în multe aspecte”, a declarat fostul președinte al Consiliului European.

Cu toate acestea, el a avertizat că „cea mai stupidă metodă” pentru a realiza acest lucru este să se cadă într-un „euroentuziasm” naiv, care a fost unul dintre motivele pentru Brexit.

În consecinţă, Polonia sub conducerea lui Tusk ar putea să nu fie „paradisul pe care UE îl speră”, deoarece propunerea de reformă a tratatului UE este doar o chestiune în care PiS și Tusk au opinii mai mult sau mai puțin similare, Pactul UE privind migrația și azilul fiind o altă chestiune.

Ce s-a votat miercuri seară

Parlamentul a votat asupra raportului Comisiei pentru afaceri constituționale (AFCO) a Parlamentului European care recomandă modificări ale tratatelor UE. Documentul are în vedere, printre altele, transferul mai multor competențe ale statelor membre la nivelul UE, potrivit tvpworld.com

În cadrul votului, 291 de eurodeputați au fost pentru, 274 s-au opus, iar 44 s-au abținut.

Între principalele modificări propuse se numără renunțarea la principiul unanimității la voturile din cadrul Consiliului UE în 65 de domenii și transferul de competențe de la statele membre la nivelul UE, inclusiv crearea a două noi competențe exclusive ale UE în domeniul protecției mediului și al biodiversității și o extindere semnificativă a competențelor partajate care ar acoperi șapte noi domenii: politica externă și de securitate, protecția frontierelor, sănătatea publică, protecția civilă, industria și educația.

Raportul prevede, de asemenea, simplificarea procedurii de suspendare a drepturilor acelor state membre care încalcă „valorile UE”, cum ar fi statul de drept, democrația, libertatea, drepturile omului sau egalitatea.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
35 %
2.4kmh
58 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...