spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTElevii coordonaţi de profesorul Luisian Grigore au realizat un nou proiect de...

Elevii coordonaţi de profesorul Luisian Grigore au realizat un nou proiect de succes

Elevii de la Cercul de Fizică Aplicată din cadrul Palatului Copiilor, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Botoșani – Centrul de Tineret, au finalizat proiectul “Sistem autonom de supraveghere şi securitate”.

Coordonatorul proiectului a fost profesorul Luisian Grigore, partea de realizare fiind condusă de elevul Sabin Ionel Murăraşu, din echipa de performanță a cercului de Fizică Aplicată, elev la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoşani.

Proiectul a avut ca scop crearea unor abilități de execuție, dezvoltarea deprinderilor de a realiza aplicații utile în perspectiva pregătirii profesionale ulterioare. La realizarea acestuia au participat tineri din diferite unități școlare, dar și studenți, foști elevi din grupele de performanță, cu experiență în domeniu, pasionați de automatizări, electronică și sisteme de securitate.

Proiectul este aplicat în securizarea suprafețelor exterioare mari, plantații agricole, curți, depozite etc. Acestea, dacă sunt lipsite de surse de energie, sunt dificil de securizat. Sistemele existente pe piață, pentru exterior, sunt pentru suprafeţe mici, (10..12 de metri pe senzor) și au un grad mare de alarmare falsă.

Potrivit celor care au realizat proiectul, pe piață nu exista un sistem autonom pentru securizarea suprafeţelor exterioare, fapt ce a fost o provocare pentru realizarea unui prototip funcțional și care ar putea fi vandabil.

Sistemul se alimentează de la panouri solare, suficiente pentru a putea alimenta toate dispozitivele. Pot fi plantate patru puncte de control ce transmit impulsuri in IR, receptive de la distanța de 250 de metri ( 62.500 de metri pătraţi) în condiții extreme (ceață), dar poate ajunge și la peste 700 de metri.  Aceste puncte sunt securizate cu senzori și camere video. „Astfel, dacă un intrus intră în perimetrul protejat sau se apropie de sistemele montate, atunci se declanşează alarma, luminând zona, notificând telefonic prin două sisteme GSM, proprietarul, sau firma de pază. Aceștia pot verifica pe telefon sau calculator, accesând camerele video și înregistrările și pot transmite la sistem mesaje verbale înregistrate sau live. Sistemul a fost instalat și probat în Agafton, într-o zonă unde nu există posibilitatea de a asigura paza în alt mod”, se arată într-un comunicat de presă.

Materialele pentru realizarea proiectului au fost suportate în mare parte de către Minsiterul Tineretului şi Sportului, prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Botoşani.

În urmă cu şapte ani, tinerii botoșăneni coordonaţi de Luisian Grigore au obținut locul III la Salonul Naţional de Creaţie şi Inventică pentru Tineret, Bucureşti – Romexpo, salon cu participare inclusiv la nivel universitar, cu proiectul Sistem inteligent de securizare a locuinței. Acel sistem funcționa cu ajutorul unei raze laser ce înconjura locuința în exterior. Atunci când raza era întreruptă un timp programabil, era apelat telefonul proprietarului, oriunde ar fi fost acesta. La acea dată nu exista un sistem asemănător pe piață.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...