spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAfacere cu furturi din bancomate

Afacere cu furturi din bancomate

A transformat furturile din bancomate într-o adevărată „afacere”, dar acum i-a venit nota de plată. Este cazul unui tânăr în vârstă de 29 de ani, din comuna Tudora, care a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani pentru trei infracţiuni. Acuzat de însuşirea bunului găsit, acces ilegal la un sistem informatic şi respectiv efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, Gabriel Stelian Aghiorghiesei va trebui să dea acum explicaţii în faţa judecătorilor. Dar asta este numai una dinspre isprăvile lui, botoşăneanul fiind arestat de două ori în trecut, în Brăila şi Buzău, pentru fapte asemănătoare.

Furt cu un card găsit

Furtul pentru care va fi judecat a avut loc pe 5 ianuarie 2017, când Gabriel Stelian Aghiorghiesei, dând dovadă de un tupeu greu de imaginat, a mers pe Pietonalul „Unirii” din municipiu, unde a accesat un ATM al băncii UniCredit Ţiriac Bank de la parterul blocului turn cu un card găsit. Era în jurul orei 21, însă tânărul nu s-a sfiit să acţioneze, deşi ştia că este filmat. A băgat cardul în bacomat, după care cu ajutorul unui dispozitiv artizanal a blocat fanta de eliberare a banilor şi a reuşit să fure 2.000 de lei. Dispariţia banilor a fost sesizată câteva zile mai târziu, iar cazul a ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.
Printre suspecţi a fost inclus atunci şi titularul cardului, care a trebuit să dea explicaţii în faţa anchetatorilor. Abia în octombrie 2017 anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Aghiorghiesei, acţiunea penală împotriva lui fiind pusă în mişcare în februarie 2018.
Interesant este că tânărul este bănuit şi de alte atacuri comise unor bancomate din municipiu în decembrie 2017, majoritatea asupra unor ATM-uri UniCredit Ţiriac şi Raiffeisen Bank.

Şir de infracţiuni la activ

Câte bancomate a reuşit să spargă este greu de spus pentru că tânărul obişnuia să umble dintr-un judeţ în altul, anchetatorii susţinând că acesta ar fi operat atât în judeţul Bacău, cât şi în Ialomiţa. Cert este că el a fost arestat pentru prima dată în septembrie 2016, în judeţul Brăila. Atunci, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila i-au pus în cârcă patru infracţiuni de furt calificat şi alte două tentative de furt, toate comise având complicitatea concubinei sale, Ana-Maria-Mariusica Stoian, de loc din comuna brăileană Şuţeşti.
„Din materialul probator administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale se reţine că, în perioada 27 august – 7 septembrie 2016, inculpatul Aghiorghiesei Gabriel Stelian şi concubina sa i-au solicitat martorei M.M.M. să le procure carduri bancare valide, întrucât trebuie să primească mai multe sume de bani şi nu deţin conturi bancare. Martora M.M.M. le-a procurat un card bancar, iar cu ajutorul acestuia şi a altor carduri bancare, prin forţarea cu un dispozitiv artizanal a fantei de eliberare a banilor, inculpatul Aghiorghiesei Gabriel Stelian şi concubina sa au sustras şi au încercat să sustragă din şase bancomate mai multe sume de bani”, menţionau anchetatorii.
În total a fost vorba de 7.500 de lei furaţi din bancomate, iar în baza probelor administrate magistraţii brăileni au dispus arestarea botoşăneanului, tânărul reuşind să părăsească beciul poliţiei la sfârşitul lui octombrie 2016. Culmea este că după acea „experienţă” tânărul nu s-a liniştit pentru că după numai circa două luni el a spart bancomatul din Botoşani.

Ţinut trei luni în arest

În timp ce anchetatorii încercau să-i dea de capăt furtului din Botoşani, Gabriel Stelian Aghiorghiesei a ajuns în judeţul Buzău, unde s-a pus şi aici pe scos bani. Doar că el a fost prins de poliţişti şi arestat pe 18 ianuarie 2017. Schimbând informaţii între ei, anchetatorii au reuşit să afle cu cine au de a face şi au cerut prelungirea măsurii cât de mult s-a putut.
Pe 12 aprilie 2017, după ce l-au ţinut trei luni în spatele gratiilor, magistraţii buzoieni i-au admis totuşi cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive şi l-au plasat sub control judiciar. Dar nu oricum. Pentru a-i da drumul din arest, judecătorii i-au stabilit atunci o cauţiune de 30.000 de lei.
Problema este că de atunci şi până în prezent controlul judiciar nu a mai fost prelungit. În plus, nici celelalte anchete declanşate de poliţişti şi procurori împotriva lui nu au fost finalizate aşa încât nu se ştie exact câte bancomate ar fi spart şi care ar fi prejudiciul. La fel, nu se ştie nici dacă botoşăneanul mai este sau nu prin ţară.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...