Sfat pentru botoşăneni: nu muriţi vinerea!

0

Botoşaniul este oraşul în care nu e bine să mori vinerea. Motivul îl constituie refuzul autorităţilor municipale de a-i înmormânta pe răposaţi în prima zi a săptămânii. Pare greu de crezut , dar este întru totul adevărat şi este constatat pe propria piele, sau pe propriul sistem nevros mai bine zis, de către toţi botoşănenii ce vor să-şi ducă la groapă apropiaţii într-o zi de luni.
Variantele pe care le au la îndemână sunt fie să-şi înhumeze rudele la două zile de la moarte, fie la patru zile. Cu alte cuvinte, ori să se grăbească să pună la punct toate cele necesare, ori să mai stea cu mortul încă o zi. În niciunul din cele două cazuri nu este respectată tradiţia creştinească potrivit căreia defunctul trebuie îngropat în a treia zi, „în cinstea Sfintei Treimi şi a Învierii din morţi a Mântuitorului a treia zi după răstignire.”
Motivul refuzului de către Urban Serv a înmormântărilor în zilele de luni este cât se poate de românesc, sau de botoşănean: nu sunt destui gropari, iar cei care sunt au dreptul şi ei la zilele libere săptămânale. Duminica asigură serviciul de înhumare prin rotaţie, pentru că oricum cererea este mică, însă este lucru bine stabilit: lunea nu se lucrează.
Situaţia este tolerată în mod absurd atât de Primărie cât şi de directorul Urban Serv pe motiv că noi angajări pe funcţia de gropar ar însemna costuri salariale suplimentare ce s-ar reflecta în tarifele serviciilor funerare. Şi cum Consiliul Local, dominat de Partidul Social-Democrat, are ca prioritate plăţile cât mai reduse ale populaţiei, scumpirea tarifelor iese din orice discuţie.
„Am prezentat în Consiliul Local două rânduri de tarife, unele fără paza cimitirelor şi altele, ceva mai mari, cu pază. S-a decis să se meargă pe tarifele mici, adică fără paznici. Prin urmare am un singur paznic în ambele cimitire, pe care l-am păstrat pentru că au fost cazuri de vandalizări.”, a explicat Simion Drelciuc, directorul general al Urban Serv, care a ţinut să precizeze că tarifele de înmormântare din Botoşani sunt printre cele mai mici din ţară.
Viceprimarul Marian Murariu, adjunctul din primărie care are în atribuţii coordonarea societăţii ce administrează cimitirele, a plasat explicaţiile pentru refuzul înmormântărilor de luni în ograda societăţii Urban Serv, ca şi cum unitatea nu ar fi subordonată Consiliului Local iar consilierii nu ar fi acţionarii acesteia. „Voi discuta cu domnul Drelciuc să vedem ce alte variante mai sunt, dar să ştiţi că regulamentul actual privind cimitirele, precum şi schema de personal a societăţii Urban Serv au fost propuse de conducerea societăţii, iar regulamentul a fost în dezbatere publică.”, au fost cuvintele viceprimarului PSD, care a ţinut să invite reprezentantul presei să se documenteze să afle dacă nu cumva şi în alte oraşe ale ţării se parctică acelaşi obicei al refuzului de înmormântare lunea.
Nicăieri în presa românească nu apar titluri similare, dar aspectul mai puţin contează şi nu şterge cu nimic amarul celor ce constată că trebuie să-şi îngroape rudele nu a treia zi ca în Scriptură, ci a doua sau a patra zi, pentru că, ce ghinion!, decesul a survenit vineri. Poate şi Iisus Hristos ar fi înviat a doua sau chiar a patra zi, dacă ar fi ştiut că Urban Serv nu are suficienţi gropari, iar botoşănenii trebuie să plătească înmormântări mai ieftine.

+0 -0
se încarcă...