Scădere drastică a botoşănenilor care vor locuinţe pe credit

Numărul botoşănenilor care au încercat să se împrumute de la bancă pentru a-şi cumpăra o locuinţă în primele nouă luni ale anului trecut a scăzut drastic. Cel puţin aşa arată datele statistice ale Bazei Imobiliară de Garanţii a Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), publicate de Profit.ro.

Din iulie 2015, toţi evaluatorii autorizaţi au obligaţia de a raporta în Baza Imobiliară de Garanţii cele mai importante informaţii din rapoartele de evaluare a proprietăţilor imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România. Evoluţia descendentă a volumului de rapoarte se constantă în aproape toate judeţele ţării. În Botoşani, în schimb, s-au înregistrat cele mai mari scăderi de la un an la altul în privinţa volumului de rapoarte, adică 29%, urmat de Hunedoara şi Sălaj, cu scăderi de 24% fiecare. Doar în Călăraşi şi în Brăila s-au consemnat stagnări.

La nivel naţional, volumul rapoartelor întocmite de evaluatorii imobiliari pentru obţinerea de credite ipotecare în primele nouă luni ale anului trecut a fost cu aproape 13% mai mic, comparativ cu primele trei trimestre din 2017. În total, evaluatorii au întocmit 83.260 de rapoarte de evaluare pentru proprietăţi comerciale, rezidenţiale, industriale, terenuri, cu destinaţie mixtă, agricolă sau alte tipuri în primele nouă luni, însă ponderea celor destinate creditelor pentru locuinţe este de 74,6%.

 

Reguli de creditare mai stricte

 

Perspectivele nu sunt optimiste, deoarece de la 1 ianuarie BNR a înăsprit regulile de creditare. Astfel, pentru creditele de consum şi cele ipotecare, gradul de îndatorare este de cel mult 40% din venitul net pentru cele în lei şi 20% pentru cele în valută, atât pentru cele accesate de la bănci, cât şi pentru cele de la IFN-uri. Excepţie face achiziţionarea primei locuinţe, care va avea o rată maximă de îndatorare cu cinci puncte procentuale mai ridicată, respectiv 45% şi 25%. Anterior, gradul de îndatorare nu era limitat. Media pieţei era de 55-60%, dar putea ajunge şi la 80%.

Altă excepţie de la noile limite de îndatorare vor fi aplicate pentru: creditele de consum şi imobiliare nou-acordate în fiecare trimestru în limita a maximum 15% din volumul creditelor de consum, respectiv imobiliare acordate de bănci şi IFN-uri, în trimestrul anterior. Această excepţie nu se aplică în cazul creditelor a căror valoare depăşeşte echivalentul în lei al sumei de 250.000 de euro. Băncile şi IFN-urile pot utiliza excepţia menţionată numai pentru „debitori pentru care pot face dovada, pe baza datelor istorice din portofoliul de creditare propriu, că nivelul suficient al veniturilor de care aceştia dispun asigură premisele pentru administrarea adecvată a riscului de nerambursare la nivelul portofoliului de credite de consum, respectiv al celui de credite pentru investiţii imobiliare”, iar un nivel suficient al veniturilor nu poate fi mai mic decât salariul mediu net pe economie.

Deja ai votat!