spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTLegea Salarizării Unice provoacă un conflict în laboaratoarele de analize

Legea Salarizării Unice provoacă un conflict în laboaratoarele de analize

Există premisele apariției unui puternic conflict intern în sistemul sanitar care ar putea afecta analizele pacienţiilor din tot judeţul şi din întreaga ţară. Asta după ce peste 300 de medici de Medicină de laborator și Microbiologie medicală s-au opus unui amedament adus de Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR) la Proiectul de lege 422 din 2018, aflat în dezbatere la Camera Deputaților, a cărui aprobare ar stabili punctaje egale la nivelul CNAS între aceștia și biologi, biochimiști și chimiști, în laboratoarele de analize. De cealaltă parte, biologii au făcut o petiţie online fără sprijinul OBBCSSR, care a strâns peste 1000 de semnături, ca reacție afirmațiile medicilor legate de pregătirea și competențele acestora.

Amendamentul depus la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, de către Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din România (OBBCSSR) la Proiectul de lege 422 din 2018 – prin care se vrea modificarea Legii salarizării publice aprobate în 2017, aflat în dezbatere la Camera Deputaților, cere deputaților să includă în proiectul de lege un paragraf care să le ofere o salarizare superioară acestor angajați, echivalentă cu 82% din salariul unui medic specialist cu specialitatea medicilor de Medicină de laborator sau Microbiologie medicală, fără a modifica ierarhia de salarizare.
Au fost depuse la Ministerul Sănătății numeroase memorii, independent de OBBCSSR, dar și de OBBCSSR, care au cerut creșteri salariale și care au fost recunoscute de minister. OBBCSSR susține, în amendament, că funcțiile lor și cele ale medicilor ar avea „atribuții legale identice: sunt responsabili de analiză, validează, parafează și semnează rezultatele analizelor medicale ale pacienților, au dreptul de a fi șefi de laborator, de a face gărzi, de a primi un punctaj apropiat de la CNAS” și cer „la muncă egală, salarii egale”.
În fapt, ceea ce a stârnit un protest vehement din partea celei de-a doua categorii, a biochimiştilor, biologilor, chimiştilor, au fost afirmațiile legate studiile acestora care sunt echivalentle cu cele la nivel european, și nu punctajele CNAS, ce sunt în favoarea patronilor de laboratoare și nu a acestora.
Ca răspuns la aceste punctaje egale, medicii de laborator au inițiat o Petiție, în care s-a ajuns la acuzații în ce privește statutul profesional, studiile și capabilitățile unora sau celorlalţi. În memoriu, aceștia subliniază motivele pentru care echivalarea nu este posibilă. Primul argument pe care medicii îl aduc este legat de structura studiilor pe care trebuie să le facă biologii, chimiștii și biolchimiști, pe de-o parte, și medicii din cele două specialități, pe de alta, dar și de resposabilitățile pe care le au, care sunt total diferite, nu similare. „Nu am susţinut niciodată că suntem absolvenți de facultăți de medicină, cu toate că mulți colegi au masterate în domeniul laboratorului clinic realizate în facultățile de medicină. Avem competențe pe laboratorul de analize medicale date de disciplinele din curriculumul studiat și suntem personal ultraspecializat pe anumite sectoare din laboratoarele de analize, în pas cu anumite tendințe europene. Dar dacă ne uităm la cantitatea de muncă pe care o depunem, la stresul pe care îl avem cu fiecare analiză pe care o facem, cred că suntem cel puţin pe aceeaşi treaptă cu ei. Nu am pretins să avem salariile lor, dar totuşi, noi nu am avut parte de nicio mărire salarială şi nu cred că este normal să se creeze această discrepanţă în aceeaşi echipă. Suntem o echipă şi anul trecut, când s-au mărit doar salariile medicilor am continuat să lucrăm în această echipă. Acum, însă, când ni se pot şi nouă mări salariile, se pare că nu mai suntem o echipă”, a spus un angajat al Laboratorului SPitalului Județean de Urgență. Din acest motiv, biologii, chimiştii şi biochimiştii din laboratoarele din ţară au creat şi ei, la rândul lor, o petiţie, în care caracterizează gestul colegilor lor medici ca fiind lipsit de etică profesională și care afectează colaborarea interdisciplinară.
Acum ambele tabere aşteaptă intervenţia Ministerului Sănătăţii în acest conflict, asa cum au solicitat si biologii, chimiştii şi biochimiştii in Petitia Online.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
8.9 ° C
8.9 °
7.1 °
97 %
0.9kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...