nine − 4 =

A password will be e-mailed to you.

Un bloc de pe strada Nucilor 7 se prezintă într-o avansată stare de degradare. Botoşănenii care locuiesc aici au cerut ajutorul autorizăţilor pentru reabilitarea imobilului. Blocul este un adevărat pericol public, iar locatarii nu dispun de fondurile necesare pentru efectuarea lucrărilor.

În ultimii ani, ei au făcut mai multe demersuri la instituţiile botoşănene solicitând sprijin. În august 2016, la solicitarea Instituţiei Prefectului, reprezentanţi ai Primăriei Botoşani, Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Poliţiei Locale au făcut verificări la faţa locului.

Din raportul întocmit atunci reiese că imobilul a fost construit în anul 1972 şi de atunci nu s-au mai făcut aici lucrări de renovare. În bloc sunt 55 de locuinţe şi aproximativ 120 de persoane, multe cu o situaţie materială precară. Subsolul clădirii este inundat, instalaţiile de evacuare a apei menajere şi pluviale sunt într-o avansată stare de degradare, pereţii de pe holuri şi planşeele sunt în marea lor majoritate distruse a urmare a infiltrării apei de la fostele băi comune, dar şi de la instalaţiile improvizate de alimentare cu apă făcute în camerele de locuit. Imobilul nu este racordat la reţeaua centralizată de termoficare, unele camere fiind încălzite cu sobe. Lipsesc uşi şi ferestre de pe casa scării, iar tâmplăria de la unele locuinţe este veche şi permite pătrunderea frigului şi apei pluviale. Tencuiala este distrusă, blocul nu are burlane şi jgheaburi, apa curgând pe resturile de cărămizi rămase din stratul de uzură de la faţade. Majoritatea încăperilor sunt insalubre, dominând mirosul de mucegai.

Cu prilejul acelui control s-a dispus efectuarea unei expertize, iar pe baza expertizei să fie întocmit un proiect tehnic pentru consolidarea clădirii. Alte măsuri vizează refacerea instalaţiilor şi schimbarea totală a coloanelor de scurgere a apei meteorice şi apei menajere, refacerea faţadelor şi izolarea termică a, montarea uşilor şi ferestrelor care lipsesc, izolarea terasei şi, eventual, ridicarea unei şarpante, racordarea la sistemul centralizat de termoficare, demontarea şi înlocuirea instalaţiei electrice la fiecare etaj deoarece există improvizaţii dar şi fire neizolate care pot oricând că producă un incendiu. Măsurile sunt în măsură să elimine gravele probleme de aici, arată bine pe hârtie, dar aproape imposibil de pus în practică din lipsa banilor.

Doi botoşăneni care locuiesc în bloc s-au prezentat zilele trecute în audienţă la viceprimarul Cosmin Andrei. Potrivit acestuia, municipalitatea a finanţat expertizarea acelui bloc. „Expertiza conduce la concluzia că acel imobil trebuie consolidat, însă nu avem pârghii legale pentru a asigura fonduri de la bugetul local, iar locatarii se află în imposibilitatea de a susţine singuri această investiţie care este costisitoare. Măsurile care se impun sunt urgente, ţinând cont de starea precară a imobilului. Le-am comunicat acest lucru reprezentanţilor locatarilor. Cadrul legal nu ne permite să angajăm fonduri publice pentru reabilitarea unei proprietăţi private”, a explicat viceprimarul.

Locatarilor nu le rămâne decât să solicite ajutoare de urgenţă de la municipalitate şi de la guvern şi să se roage ca în următoarea perioadă să nu fie un cutremur, deoarece blocul nu ar rezista.

La nivelul imobilului s-a constituit o asociaţie de proprietari care face demersuri pentru includerea blocului într-un program de reabilitare.

Apreciază calitatea articolului

5 VOTURI - MEDIE: 3,60
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...