spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEconomicMunicipiul Botoşani, campion la scumpirea locuinţelor

Municipiul Botoşani, campion la scumpirea locuinţelor

În primul trimestru al anului, proprietăţile rezidenţiale din România s-au apreciat cu 0,8% faţă de ultimele trei luni din 2018 şi au ajuns la un nivel similar celui din 2010, iar Botoşani a fost oraşul cu cele mai mari scumpiri în primele trei luni, potrivit celui mai nou recent raport de piaţă realizat de Imobiliare.ro. „Astfel, nivelul actual al preţurilor solicitate de către vânzători se situează la un nivel apropiat de cel consemnat la începutul lui 2010, după declinul important consemnat în primii doi ani de recesiune, mai ales în 2008”, se arată în raport.

În primele trei luni din acest an, au existat câteva reşedinţe de judeţ unde au avut loc creşteri de preţ sensibil mai mari decât în marile centre regionale, dar şi decât media naţională. Astfel, pe primul loc în clasamentul naţional al scumpirilor se află Botoşani, cu un avans de 7,1%, până la o medie de 800 de euro/mp util, urmat de Miercurea-Ciuc (+6,3%, până la 900 de euro/mp), Drobeta Turnu Severin (+5,3%, până la 670 de euro/mp), Târgu-Jiu (+5,2%, până la 980 de euro/mp) şi Sibiu (+4,5%, până la 940 de euro/mp).

În marile centre regionale, preţurile apartamentelor au tins, în general, să se majoreze în primele trei luni din 2019 – chiar dacă, la fel ca în cele două trimestre anterioare, marjele de creştere nu au depăşit pragul de 2%. „Excepţia de la regulă o constituie Constanţa, acolo unde pretenţiile vânzătorilor s-au diminuat cu 0,4%, până la 1.140 de euro pe metru pătrat util”, se arată în comunicat.

Braşovul s-a situat în fruntea clasamentului creşterilor de preţ din marile oraşe ale ţării – atât trimestrial, cât şi anual. Aici, apartamentele s-au apreciat cu 2% în primul pătrar din 2019 şi, respectiv, cu 8,3% în ultimele 12 luni, ajungând la o medie de 1.100 de euro pe metru pătrat util.

Cluj-Napoca se situează pe a doua poziţie (atât în topul trimestrial, cât şi în cel anual), preţul mediu solicitat pentru un apartament majorându-se cu 1,7% în primele trei luni din 2019 şi, respectiv, cu 6,4% în ultimul an (până la 1.560 de euro pe metru pătrat util)”, se arată în comunicat.

În Bucureşti, locuinţele s-au scumpit cu 1,3% în primul trimestru şi, respectiv, cu 5,7% la 12 luni, până la 1.320 de euro pe metru pătrat util.

Totodată, în ceea ce priveşte valorile de tranzacţionare ale locuinţelor, cele mai recente date publicate de Eurostat şi Institutul Naţional de Statistică relevă, pentru al patrulea trimestru din 2018, un avans anual de 4,2% atât în Uniunea Europeană, cât şi în Zona Euro. Pentru piaţa locală, creşterea anuală a fost de 5,3%.

Statistica Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară relevă faptul că, în primul trimestru al anului în curs, au fost încheiate, pe plan naţional, un număr de 116.109 de vânzări de imobile, în scădere cu 22% faţă de perioada similară din 2018, când au fost consemnate 148.951 astfel de operaţiuni.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...