Legumele ne scumpesc traiul

0

Preţul legumelor continuă să crească, dar guvernaţii susţin că aşa este şi normal, chiar dacă acest lucru se reflectă tot mai acut în scăderea nivelului de trai şi în creşterea inflaţiei.
La sfârşitul săptămânii trecute, Banca Naţională a României prognoza creşterea inflaţiei la 4,2% până la sfârşitul anului şi asta din cauza creşterii preţului legumelor, scumpirii petrolului, deprecierii monedei naţionale, avansului costului cu forţa de muncă şi cererii de consum robustă.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în aprilie, la 4,11%, după ce urcase în martie la 4,03%, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 32,33% doar în ultimele patru luni, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS). În realitate, preţul cartofilor, în pieţele şi magazinele din Botoşani s-a dublat în cel mai fericit caz. Acum, un kilogram de cartofi nu mai poate fi cumpărat sub 4 lei, când anul trecut acesta era 1,5-2 lei pe kilogram.

„Cartoful este de anul trecut, s-a recoltat anul trecut, fermierii i-au ţinut în depozite cu temperatură controlată aproape un an de zile ca să-l aducă pe masa consumatorului pe tot timpul anului. Acestea sunt costuri suplimentare care se regăsesc în acest preţ, este normal, este firesc, şi dacă luaţi analiza preţurilor din ultimii ani, o să vedeţi aceeaşi tendinţă şi acelaşi comportament pe piaţă”, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea, deşi, în realitate, în nici într-un an preţul cartofului nu a avut o asemenea creştere.

 

Daea: „Piaţa la Bruxelles este de trei ori mai scumpă decât în România”

 

Scumpiri de preţuri s-e înregistrează şi la tomate, deşi producătorii primesc subvenţii substanţiale, care însă nu se regăsesc şi în preţurile din pieţe sau magazine, ci din contra. Liderul PSD, Liviu Dragnea, susţine că guvernanţii „nu pot micşora preţurile”. „Nu există măsuri administrative prin care să micşorezi preţurile… În ce priveşte preţurile la legume, am mai spus-o şi o spun în continuare, oamenii aceştia vând cu un preţ ca să îşi acopere cheltuielile şi să aibă un profit ca să înfiinţeze următoarea cultură. Dacă vrei să mănânci zece roşii cu gust de rumeguş, foarte bine, le iei mai ieftin. Dacă vrei să mănânci roşii sănătoase, iau cinci roşii şi sunt mai mulţumit. Dacă n-ar fi roşiile româneşti pe piaţă, ceilalţi care le importă ridică preţul”, a declarat Dragnea.

Acesta a fost completat de ministrul Agriculturii, care le-a transmis românilor să nu se mai plângă de faptul că piaţa este scumpă, deoarece la Bruxelles preţurile sunt triple. „De fiecare dată când mă duc la Bruxelles şi în alte ţări străine mă duc să văd care este piaţa, şi acolo este de trei ori mai scumpă decât în România. Bine, puteţi să-mi spuneţi că-s veniturile altele, dar produsele sunt aceleaşi, iar gustul tomatelor româneşti şi valoarea lor este extraordinară”, a afirmat Daea.

Vânzătorii din Piaţa Centrală susţin că încă sunt puţine legume din producţia internă, iar cele care se vând acum sunt din import. „Eu nu aş vrea să fie mai ieftine, ca să le pot vinde mai uşor? Dacă noi le luăm la preţ mare, ca să trăim, trebuie şi noi să mai adăugăm ceva”, a conchis un vânzător.

+0 -0
se încarcă...