spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTRegele heroinei fugărit din Botoșani

Regele heroinei fugărit din Botoșani

Un traficant internaţional de droguri a fost expulzat ieri din ţară cu sprijinul poliţiştilor botoşăneni din cadrul Biroului Judeţean de Imigrări. Este vorba de cetăţeanul pakistanez Abdul Aziz Butt, în vârstă de 53 de ani, implicat în afacerile cu heroină puse la cale din comuna Curteşti şi care a fost eliberat condiţionat, marţi, din Penitenciarul Vaslui. Cum prin sentinţa de condamnare bărbatului îi fusese aplicată şi interdicţia de a se mai afla în România, imediat ce acesta a ajuns la Botoşani, unde îşi avea reşedinţa, el a fost preluat de poliţiştii Biroului Judeţean de Imigrări. Astfel, în baza hotărârii prin care fusese declarat „persona non grata”, Abdul Aziz Butt a fost escortat ieri pe Aeroportul Otopeni şi a părăsit România cu o cursă aeriană cu destinaţia Pakistan.

Eliberat cu Legea recursului compensatoriu

Condamnat definitiv anul trecut la şapte ani şi patru luni de închisoare în regim de detenţie pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de droguri de mare risc, Abdul Aziz Butt a fost încarcerat iniţial la Botoşani, după care a fost transferat în Penitenciarul Vaslui. În mod normal, el ar fi trebuit să fie eliberat pe 25 noiembrie 2021, însă a beneficiat de clemenţa magistraţilor, care au apreciat că el a executat fracţia din condamnarea primită şi îndeplineşte condiţiile pentru a pleca acasă. Astfel, din pedeapsa iniţială care totaliza 2.679 de zile de detenţie i s-au scăzut perioadele petrecute în arest preventiv şi în arest la domiciliu, plus zilele efectuate în detenţie începând de anul trecut, el beneficiind şi de Legea recursului compensatoriu, din condamnare fiindu-i scăzute alte 156 de zile pentru cazare în condiţii necorespunzătoare. Prin urmare, instanţa a apreciat că a efectuat cele două treimi din pedeapsă şi l-a eliberat condiţionat.

Ce a contat destul de mult a fost faptul că, atâta timp cât a stat închis, el nu a fost sancţionat niciodată şi a participat la patru programe şi activităţi. „În lumina tuturor acestor considerente, instanţa apreciază că persoana privată de libertate a executat o perioadă suficientă pentru reeducarea sa şi pentru înţelegerea pe deplin a necesităţii respectării valorilor sociale ocrotite de lege şi nu se impune o perioadă de detenţie suplimentară faţă de nivelul fracţiei de pedeapsă stabilite în mod obligatoriu de lege”, se arată în decizia Judecătoriei Vaslui.

Pronunţată săptămâna trecută, hotărârea a rămas definitivă, iar Abdul Aziz Butt a fost eliberat în cursul zilei de marţi.

Europa alimentată cu heroină de la Curteşti

Bărbatul a fost condamnat de instanţele din România după ce, împreună cu alţi doi cetăţeni pakistanezi, a făcut parte dintr-o grupare internaţională de traficanţi de droguri. Filiera ar fi acţionat în perioada 2011-2013, timp în care a alimentat cu heroină statele din vestul Europei. O parte dintre afacerile cu droguri au fost perfectate chiar în comuna Curteşti, unde se stabilise Abdul Aziz Butt. Căsătorit cu o botoşăneancă, acesta îşi pusese locuinţa la dispoziţia traficanţilor.

Ancheta internaţională a plecat după ce autorităţile din Marea Britanie au interceptat şi confiscat, în 2012, trei loturi de droguri cântărind aproape 500 de kilograme de heroină. Investigaţiile de atunci s-au soldat cu arestarea a şapte suspecţi, toţi din Pakistan, însă cu ocazia interceptărilor realizate de autorităţile britanice s-a ajuns şi la cei trei indivizi care acţionau din România.

Avertizaţi din august 2012 despre activităţile pakistanezilor, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – structura centrală l-au filat pe Abdul Aziz Butt, iar pe 29 decembrie 2014, în urma schimbului de informaţii cu autorităţile judiciare străine, mascaţii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate au descins la Curteşti.

Arestat preventiv, Abdul Aziz Butt a stat închis până pe 3 mai 2016, când a fost plasat în arest la domiciliu. Ceilalţi doi suspecţi, Khush Rang Khan şi Mahmood Asif au fost arestaţi în lipsă, pe numele lor fiind emise mandate europene de arestare. Capturat în Statele Unite ale Americii, Mahmood Asif a fost extrădat pe 23 august 2017. Cât îl priveşte pe Khush Rang Khan, acesta ar fi în libertate şi nu a fost localizat. Trimişi în judecată de DIICOT Iaşi, cei trei au fost condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Iaşi la închisoare cu executare.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...