joi, martie 28, 2024
AcasăEconomicProgramul „Tomate” va continua, Casa de Comerț ”Unirea” nu (video)

Programul „Tomate” va continua, Casa de Comerț ”Unirea” nu (video)

Ministrul Agriculturii, Nechita Adrian Oros, a declarat, ieri, la Botoșani că nu va sista programele de sprijin pentru fermieri începute de PSD, cel puțin până la finalul anului viitor. „Am spus și la instalare că toate programele de sprijin pentru fermieri, pentru țărani, pentru satul românesc care sunt în derulare și care sunt bugetate și legiferate și notificate la comisie vor continua și în 2020. La finele anului 2020 vom face o evaluare a tuturor acestor programe, vom vedea care este impactul economic și social al acestora și acolo unde nu merg bine o să le îmbunătățim”, a spus ministrul Agriculturii. Acesta s-a referit în special la programul „Tomate”, pe care l-a caracterizat ca „fiind cel mai popular program al ministeriatului domnului Daea”. „Am fost în toate zonele legumicole importante în această perioadă, tocmai ca să văd ce se întâmplă cu acest program, ce impact a avut și am găsit lucruri foarte bune. Acest program a avut efect, pentru că deja acolo oamenii făceau legumicultură de performanță iar programul respectiv i-a ajutat. Problema pe care am detectat-o este la vânzare. Nu reușesc să vândă la niște prețuri rezonabile, ca să fie rentabil”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

 

Controale la Casa de Comerț Unirea

 

Adrian Oros susține că legumicultorii ar trebui să se asocieze în cooperative de producție, care să poată să construiască depozite și să furnizeze legume cu ritmicitate către marile rețele de magazine. Acesta, însă, s-a declarat împotriva Casei de Comerţ pentru produse agroalimentare „Unirea”, înființată de fostul ministru, declarând că aceasta și-a pus singură cruce” pentru că acolo sunt probleme cu iz penal”.

În prima mea zi de mandat cei din Consiliul de Administraţie au venit să-mi spună că acolo ar fi, şi citez, «probleme cu iz penal», iar «magazinele sunt nişte butaforii». Drept pentru care am trimis Corpul de control, să vedem dacă într-adevăr aşa este. Şi, în urma anchetei, vom vedea ce s-a întâmplat acolo. Sper să nu fie ceea ce au spus dânşii şi, de la o idee, sigur, iniţial bună, să se ajungă la cu totul altceva, la interese clientelare şi cu iz penal”, susține ministrul Oros.

Casa de Comerţ Agroalimentar „Unirea” a deschis două magazine, unul în Sibiu şi unul în Bucureşti, din lanţul de 60 de magazine cu produse tradiţionale provenite de la micii producători români propuse a fi deschise în acest sistem. Casa de Comerţ intenţiona să pună la dispoziţia micilor producători centre de colectare a produselor, inclusiv unele mobile, dar şi o reţea de distribuţie.

Programul ”Tomate” a avut succes la Botoșani

La Botoșani, în programul „Tomate”, în acest an, s-au înscris 126 de legumicultori, din care doar 121 au fost eligibili. 67 de legumicultori au optat pentru ciclul I de producție, cel de primăvară, iar 54 pentru ciclul II, cel de iarnă.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro / an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 de metri pătraţi, să obţină o producţie de minimum două kilograme tomate / metru pătrat, dar şi să valorifice o cantitate de tomate de cel puţin 2.000 de kilograme, dovedită cu documente justificative.

În România, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 158,5 kilograme, din care tomate 38,4 kilograme, ceea ce reprezintă 24,22% din consumul total de legume.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...