spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTVlad Țepeș și Nicolae Ceaușescu, „votați” la Botoșani

Vlad Țepeș și Nicolae Ceaușescu, „votați” la Botoșani

Ce au în comun Vlad Țepeș, Nicolae Ceaușescu și Theodor Paleologu?

La o primă vedere nimic, doar că numele lor au fost trecute pe buletinele de vot și ștampilate de botoșănenii care nu au fost mulțumiți de cei doi candidați din turul doi al alegerilor prezidențiale. Și au fost destul de mulți din această categorie. 3.163 dintre cei 161.277 de botoșăneni prezenți la urne au ales să-și anuleze votul. Vorbim de două procente dintre cei care au votat, procentul fiind similar cu cel înregistrat în primul tur, când am avut de ales între 14 candidați.

Dintre cei care și-au anulat voturile, unii au ținut să-și exprime preferințele electorale sau să el transmită mesaje celor doi candidați.

Vlad Țepeș și Nicolae Ceaușescu sunt personajele istorice pe care doi dintre botoșăneni și-ar fi dorit să fie acum la conducerea statului român. Dacă în cazul lui Vlad Țepeș se poate bănui doar simpatia pe care alegătorul o are față de domnitorul care-și trăgea în țeapă rivalii, în cazul celui care l-a nominalizat pe Nicolae Ceaușescu nu putem emite decât ipoteza că este un nostalgic incurabil.

Botoșăneanul care l-ar vrea președinte pe Vlad Țepeș a ținut să le transmită și câte un mesaj fiecărui candidat. Astfel, acesta a scris în dreptul lui Klaus Iohannis „Te-am pișcat”, iar al candidatului PSD: „Te pup Veorico”.

Alți botoșăneni și-ar fi dorit ca în turul doi să acceadă candidatul lor preferat din primul tur. Astfel, pe un buletin de vot apare scris „USR” pusă ștampila pe acest mesaj și semnătura „I.F.I.”, iar pe un altul este desenat un chenar în care a fost trecut și apoi ştampilat numele fostului candidat PMP, Theodor Paleologu.

Un alt botoşănean a scris pe buletinul de vot că cei doi candidați ar avea grijă să-și facă pensiile cât o avere, după care a pus ștampila votat în ambele chenare. Un mesaj asemănător a fost găsit și pe buletinele de vot de la europarlamentare: „Nu votez europarlamentare pentru că ei merg pentru bani. Euro 10-15 (n.r. – mii) pe lună”.

Mesaje similare și în primul tur

Nici în primul tur, când au fost 14 candidați au fost electori care și-au trecut preferații pe buletine și apoi le-au anulat. Astfel, au apărut căsuţe desenate cu pixul, în care au fost scrise numele fostului preşedinte Ion Iliescu, a răposatului Corneliu Vadim Tudor, dar şi a lui Liviu Pleşoianu, unul dintre social democraţii care îşi anunţaseră intenţia de a candida la preşedinţie. De asemenea, pe lista „doriţilor” s-a înscris şi fostul jurnalist Radu Moraru, care a avut tentative de a intra în politică, dar fără prea mare succes. Atunci, un alt alegător a făcut legătura între „Vasilica” şi PCR.

Numărul de astfel de înscrisuri este mult mai mare şi arată de fapt nemulţumirea poporului faţă de actuala clasă politică. Mesaje au fost scrise şi pe alte buletine, care nu au fost anulate atâta timp cât ştampila era corect pusă în patrulaterul unui concurent politic. „Au fost foarte multe mesaje, dar nici nu le mai băgam în seamă. Ar fi fost, cred, anormal să nu mai avem mesaje scrise pe buletinele de vot. Doar suntem un popor de poeți”, a conchis unul dintre membrii Biroului Electoral Judeţean.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
8.9 ° C
8.9 °
7.1 °
97 %
0.9kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...