vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomicPrețul cărnii de porc explodează înainte de Crăciun

Prețul cărnii de porc explodează înainte de Crăciun

Apropierea sărbătorilor de iarnă aduce după sine și o scumpire „tradițională” a cărnii, în special a celei de porc. Deja în hala de carne se observă o ușoară creștere de 15%-20%, dar aceasta se va accentua odată cu apropierea Crăciunului, când consumul și implicit cererea de carne de porc crește exponențial.

 

Cauze multiple

 

Cauzele scumpirii cărnii de porc sunt multiple și au implicații atât locale, naționale, cât și internaționale.

Prima, și cea mai la îndemână, se referă la „scumpirile tradiționale” înainte de sărbători. „Cererea de carne este mare și atunci este normal să creștem prețurile. Acum, toată lumea cumpără carne așa că și cu prețuri mai ridicate se vinde. Ne mai scoatem și noi după o perioadă în care vânzările au fost destul de proaste”, susține un comerciant din hala centrală de carne.

 

„La noi nu mai sunt așa mulți porci”

 

La această cauză se mai adaugă și scăderea numărului de porci din județ. La ora actuală, în județul Botoșani, potrivit datelor Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), prezentate de medicul veterinar Teodor Harabagiu în ultimul Colegiu Prefectural, sunt recenzați 33.423 de porci, majoritatea fiind în micile gospodării familiale. Spre deosebire, în 2018, în judeţ erau luaţi în evidenţă 48.188 de porci, cu aproape 4.000 mai mulţi ca în 2017.

Scăderea efectivului de porci cu o treime a fost cauzată de criza pestei porcine africane, mai ales în comunele care au fost afectate de acest virus nemilos. „La noi nici nu mai sunt așa de mulți porci. De când cu pesta porcină africană, s-au cam tăiat. Oamenilor le-a fost frică să mai țină animale”, declara recent primarul Costel Matei, după ce în comuna Hănești a reapărut un focar de pestă porcină.

Situația a fost confirmată și de directorul DSVSA, Minodora Vasiliu, care a admis că botoșănenilor le este frică să mai crească porci, în actualul context, și că mulți și-au sacrificat și congelat.

 

Patronatele anunță noi scumpiri

 

În acest context, județul se va baza pe carnea adusă din import, care, potrivit patronatelor din industria cărnii, va fi mai scumpă cu 15%-20%, ca urmare a faptului că pe piaţa europeană există un deficit major de carne, iar moneda naţională s-a depreciat în ultima perioadă. „Ne confruntăm cu o criză a cărnii de porc. Pesta porcină a devastat China şi Asia, astfel că UE exportă masiv în această regiune. Acest lucru a făcut ca, de la începutul anului, preţul cărnii de porc în Europa să crească cu 30%. E foarte greu să spui că aduci carne dintr-un stat membru, pentru că, practic, nu mai are nimeni. Membrii asociaţiei noastre au făcut comenzi cu şase luni în urmă pentru a avea carne acum. În ceea ce priveşte preţul, în magazinele din România deja se simte o scumpire de 15-20%”, a declarat Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.

 

Au crescut importurile

 

Importurile de carne de porc au crescut atât cantitativ cât şi valoric în primele opt luni din acest an, faţă de perioada similară a anului trecut, ocupând în continuare prima poziţie în topul produselor agroalimentare importate, conform datelor Ministerului Agriculturii. Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2019 au fost importate 179.079 tone de carne de porc, pentru care s-au cheltuit 362,39 milioane de euro, în timp ce anul trecut s-au adus de pe piaţa UE şi din ţări terţe 169.795 tone, în valoare de 312,46 milioane de euro.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...