Zeci de ucenici subvenționați de stat, la Botoșani (video)

0

Legea uceniciei, care timp a zăcut în lipsa normelor de aplicare, a început să de a rezultate la puțin timp de la aprobarea normelor de aplicare. Dacă anul trecut, la nivelul județului au fost încheiate doar 15 contracte, în acest an numărul acestora a crescut la 81. Anunțul a fost făcut de către directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani, Teodor Dimitriu, în cadrul ultimului Colegiu Prefectural. „O altă formă pentru scăderea ratei șomajului este așa numita ucenicie. Până în prezent s-au încheiat 81 de contracte de ucenicie. Avem două fonduri pentru plata: din plata pentru ajutorul de șomaj din bugetul statului și din fonduri europene”, a afirmat Teodor Dimitriu. De la bugetul de stat sunt finanțate 12 contracte, în timp ce din Fondul Social European sunt plătite 69 de contracte.

Potrivit prevederilor Legii privind ucenicia la locul de muncă, în funcţie de nivelul de calificare pentru care se face perioada de ucenicie, se acordă subvenţie de 2.250 lei lunar între şase şi 36 de luni, în funcţie de perioada de care persoanele angajate ca ucenici au nevoie pentru dobândirea competenţelor necesare postului pe care-l vor ocupa. Majoritatea specializărilor pentru care s-au încheiat contracte de ucenicie sunt subvenţionate pe o perioadă de un an (lucrători comerciali, brutari) şi de doi ani (electricieni, zidari, manichiuriste – pedichiuriste), dar sunt şi cazuri ca cel al asistenţilor de gestiune pentru care subvenţia se acordă pe o perioadă de trei ani. „Este foarte bine, înseamnă că mediul de afaceri din Botoșani primește o gură de oxigen din partea guvernului, înseamnă că foarte multe persoane din Botoșani doresc să se califice, să urmeze… Să primești doi ani de zile această subvenţii de la stat, care este mai mare decât salariul minim pe economie, eu cred că este important. Mediul de afaceri primește o gură de oxigen extrem de necesară pentru el”, declara, în urmă cu o lună și jumătate, pe ultima sută de metri a ministeriatului său, Marius Budăi.

La Botoșani, pe nivelul II sunt încheiate 28 de contracte, pe nivelul III – 35, iar pe nivelul IV – 18.

Poate încheia contract de ucenicie persoana care a împlinit 16 ani, nu are calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă, îndeplineşte condiţiile de acces la formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, pe niveluri de calificare şi face demersuri pentru a-şi găsi un loc de muncă.

Deja ai votat!
se încarcă...