spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEconomicCodași la polițele de asigurare obligatorie pentru case

Codași la polițele de asigurare obligatorie pentru case

Județul Botoșani este printre cele codașe la ponderea caselor asigurate obligatoriu. Potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurări, în județul Botoșani sunt încheiate doar 15.038 de polițe, ceea ce reprezintă un grad de cuprindere în asigurări de numai 8,43%. Județul nostru este depășit la limită de Vaslui, care are o pondere de cuprindere de 8,46%, aici fiind încheiate 14.989 de polițe de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD).

Procente mai mici se înregistrează în județul Olt, 7,96% (15.263 de polițe PAD active), Gorj – 8,43% (13.592 de polițe). Cea mai mare penetrare a polițelor PAD se înregistrează în București – 39,41% (416.059 de polițe active) și Brașov – 34,58% (87.305 polițe).

Conform datelor PAID România, din totalul de peste nouă milioane de locuinţe existente pe teritoriul ţării noastre, doar 1,7 milioane sunt asigurate – mai puţin de 19% Cu toate acestea, numărul poliţelor active PAD a crescut în octombrie cu 1,48%, ajungând la 1.712.567, comparativ cu 1.687.495 în urmă cu un an. Pe regiuni, cele mai multe poliţe active sunt în Transilvania (22% din total), Bucureşti (19%) şi Muntenia (18%), iar cele mai puţine – în Maramureş (3% din totalul poliţelor) şi Bucovina (3%).

Număr de polițe crescut în octombrie

Potrivit PAID, la sfârşitul lunii octombrie 75,3% dintre poliţele active la nivel naţional erau încheiate în mediul urban şi 24,7% în mediul rural, iar, în funcţie de tipul de locuinţă, 94,3% din poliţele PAD vizează locuinţele de tip A (cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) şi 5,7% locuinţele de tip B (cele cu pereţii exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic). Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată 20.000 euro) şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).

Deși numărul de polițe PAD este mic, trebuie spus că el a crescut vertiginos în ultimii ani, după ce băncile au fost obligate să ceară clienților care au contracte de creditare ipotecare cesiunea în favoarea lor, pe lângă a asigurării facultativă a locuinței și cea obligatorie.

Primari puși să dea amenzi

Lipsa poliței obligatorie ar trebui să fie sancționată cu amenzi de până la 500 de lei de către primari. Dar, aceștia, în special cei din comune, nu vor da niciodată amenzi propriilor locuitori în numele asigurătorilor, pentru că își taie din voturi. Apoi se mai naște un alt paradox legal: „Cum să dea o amendă mai mare de cinci, șase ori decât prețul polițelor, unor oameni care nu-și permit oricum să plătească polițele?”. Iar dacă ținem cont de faptul că amenzile se consideră venit la bugetul local, aplicarea și neîncasarea lor ar lăsa comunitățile, în special pe cele mici, fără bani la redistribuirea sumelor de la bugetul central.

Nici asigurătorii nu vor să încheie polițe în zone de risc

Pe de altă parte deși, obiectivul principal al PAID este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren – a tuturor locuinţelor din România, sunt zone în care asigurătorii refuză să încheie aceste polițe. Este vorba de locuințele situate în zone cu risc seism, de alunecări de teren sau inundaţii, adică tocmai riscurile pentru care se emit polițele. Asigurătorii au hărți pe fiecare județ în care aceste zone sunt bine identificate.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă. PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăţi de asigurare, acţionari PAID.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...