spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTPensie de 40.000 de lei plătită la Botoșani

Pensie de 40.000 de lei plătită la Botoșani

Deşi suntem un judeţ sărac, există şi categorii de pensionari care o duc foarte bine. Este vorba de pensionarii beneficiari ai diferitelor legi speciale. De departe cele mai mari venituri le au pensionarii sistemului judiciar. În Botoşani, în 2019, erau înregistraţi 50 de magistraţi pensionari, procurori şi judecători. Aceştia au primit indemnizaţie lunară medie de aproape 20.000 de lei în 2019. Creşterea numai în anul trecut a acestor categorii de venituri este una explozivă, dacă ne gândim că pensia specială medie încasată de foştii magistraţi la finele anului trecut era de 17.000 de lei.

La ora actuală, cea mai mare pensie specială plătită pentru un fost magistrat se apropie de pragul de 40.000 de lei, iar, odată cu creşterea salariului celui care ocupă acum funcţia respectivă, indemnizaţia lui s-ar apropia cu paşi repezi de 50.000 de lei, adică de jumătate de miliard de lei vechi pe lună. Aproape 90 dintre magistraţi retrași din activitate au pensii speciale mai mari de 10.000 de lei, unul dintre pragurile luate anul trecut în discuţii în diferitele variante de impozitare.

Cea mai mare pensie tinde spre 75.000 de lei

Cea mai mare pensie a unui magistrat este în prezent de 74.219 lei, în Argeş. Este vorba de un fost procuror comunist care a condus şi Penitenciarul Colibaşi.

O altă categorie de pensionari speciali este cea a foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi. În ultimul an au pus punct activităţii la Camera de Conturi trei botoşăneni, iar veniturile lor depășesc lejer 6.000 de lei pe lună.

De pensii generoase se bucură şi fostul personal aeronautic civil. În Botoşani, sunt două stewardese pensionare, care primesc, lunar, în medie, 5,5 mii lei.

Nici grefierii care şi-au încheiat activitatea nu au indemnizaţii mici. Cei 27 de foşti angajaţi ca „personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea” primesc o indemnizaţie medie lunară de peste 4.000 de lei.

De asemenea, mai există şi alte categorii de pensionari care beneficiază de venituri frumuşele. Este vorba de foștii parlamentari, dar și de pensionarii Caselor Sectoriale ale Ministerului Apărări, a celui de Interne şi a SRI, care încasează lunar, în medie, câteva mii de lei.

La Botoșani se plătește cea mai mică pensie medie din țară

La nivelul județului Botoșani, peste o treime dintre cei aproximativ 94.000 de pensionari pe baza sistemului contributiv primesc lunar pensia minimă, fie pentru că nu au stagiul minim complet de muncă, fie pentru că au lucrat pe salarii foarte mici, astfel încât, din contributivitate le rezultă un punctaj mai mic de 0,6 puncte de pensie. Astfel, decalajul dintre județul Botoșani, care este ultimul pe țară la capitolul pensie de asigurări sociale medie cu 1.093 lei, și pensionarii din județele cu pensii mai mari se va accentua.

Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), cea mai mare pensie medie din țară se plătește în Sectorul 1 și se ridică la 2.015 lei. Dacă excludem capitala, în judeţul Hunedoara se plătește cea mai mare pensie publică medie la nivel naţional, în cuantum de 1.817 lei, urmată de judeţul Braşov, unde pensia publică medie este de 1.631 lei, Gorj – 1.509 lei, Galaţi – 1.478 lei, şi Prahova – 1.458 lei. De partea cealaltă, pensii mici sunt în județele Giurgiu – 1.100 lei, Vrancea – 1.120 lei, Vaslui – 1.130 lei şi Satu Mare – 1.136 lei.

La Botoșani, cea mai mare pensie aflată în plată în acest moment are o valoare de 13.651 lei și este încasată de o femeie de afaceri, care încă mai activează. Surprinzător, a doua pensie ca valoare este încasată de un fost profesor de matematică. Acesta primește lunar 12.826 lei. A treia pensie ca valoare este la distanță mare de primele două și este în valoare de 8.259 lei și este încasată de un fost sondor.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.8 ° C
12.7 °
8.9 °
70 %
0.7kmh
27 %
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...