spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEconomicUnul din trei botoșăneni lucrează la stat

Unul din trei botoșăneni lucrează la stat

Județul Botoșani este un paradox economic. Deși se află mijlocul clasamentului privind numărul de mari companii, cu 27 la număr, ponderea salariaților în sectorul public este una foarte ridicată, depășind 35%. Cel puțin așa arată datele Comisiei Naționale de Statistică și Prognoză, ale Institutului Național de Statistică și ale Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.

 

19.000 de bugetari

 

Unul din trei botoșăneni lucrează la stat. Potrivit surselor citate, la nivelul județului Botoșani numărul total al angajaților ar fi de aproximativ 54.000, iar 35,15% dintre aceștia, adică aproape 19.000, lucrează la stat. Acesta este și motivul pentru care, deși în județul Botoșani activează un număr relativ însemnat de companii mari, PIB/locuitor este scăzut.

Situații mai grave decât la Botoșani se înregistrează în Gorj, unde 45,6% din cei peste 70.000 de angajați sunt în slujba statului și în Vaslui, unde procentul salariaților din sectorul public depășește 37%. În top 5, se mai regăsesc, la distanțe foarte mici de Botoșani, județele Giurgiu 35,14% și Mehedinți – 33,92%. Trebuie spus că media națională a ponderii salariaților din sectorul public este de 24,36%, adică unu din patru angajați lucrează pentru stat.

Județul cu cei mai puțini lefegii este Ilfovul, unde ponderea angajaților la stat este de doar 12,26%. Acesta are o situație specială datorită poziției sale față de București. Foarte multe companii mari și multinaționale au preferat să-și deschidă businessuri aici, astfel că numărul total al angajaților se apropie de 140.000, adică aproape triplu cât cei din Botoșani, de exemplu. Alte județe cu angajați puțini la stat sunt: Arad (16,4%), Timiș (18,8%), Brașov (18,9%), Bihor (19,3%) și Sibiu (19,9%). Capitala este abia pe locul 7, cu un procent de 20,6%. Și aici se poate deschide o discuție largă, deoarece în București figurează întregul aparat central birocratic, dar și funcționarii din cele șase sectoare. Aceștia totalizează aproximativ 190.000 de angajați din totalul de 920.000 înregistrați la nivelul Capitalei.

 

Printre cele mai mici salarii medii din țară

 

Potrivit ultimelor date statistice diseminate de Direcția Județeană de Statistică Botoșani, la nivelul lunii noiembrie 2019, salariul mediu brut la nivel de județ a fost mai mic decât media națională cu peste 900 de lei. Astfel, la Botoșani acesta era de 4.291 de lei, față de 5.196 de le cât a fost media națională.

Ramura economică din Botoșani în care erau salariile cele mai mari a fost cea a serviciilor. Aici, media veniturilor brute a fost de 4.827 lei. Cele mai mici salarii s-au câștigat în agricultură, silvicultură și pescuită – 3.364 lei, respectiv construcții și industrie – 3.397 lei.

La nivel național, cel mai bine plătiți sunt angajații din informații și comunicații, ude salariile medii se apropie de pragul de 10.000 de lei, mai exact media este de 9.906 lei. Aceștia sunt urmați la distanță considerabilă de angajații din transporturile aeriene – 9.248 de lei și de cei din domeniul asigurărilor și al fondurilor de pensii cu venituri brute de 9.177 de lei.

 

Codași la PIB/locuitor

 

Județul Botoșani este codaș în clasamentul PIB/loc, cel care dă de fapt imaginea aportului fiecărui județ în economia națională. PIB/loc. La nivelul județului nostru este de 5.280 de euro. Singurul județ cu un PIB/loc mai mic este Vasluiul, unde acest indicator este mai mici de 5.000 de euro (4.934 euro). Imediat în fața noastră se situează vecinii noștri din Suceava cu un PIB/loc de 6.021 de euro și cei din Neamț cu 6.040 de euro. Surprinzător, în fața noastră în clasament se află județul Teleorman cu un PIB/loc de 6.146 de euro.

La polul opus, cel mai mare PIB/loc se înregistrează în București, 26.865 de euro, de peste cinci ori mai mare decât la Botoșani. Celelalte județe aflate în top au jumătate din avuția capitalei. Astfel, PIB/loc în Constanța, județul clasat pe locul 2, este de 14.000 de euro, iar în Timiș de 13.700 de euro. În Cluj acesta se ridică la 12.900 de euro, în timp ce în Brașov se apropie de 12.100 de euro.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...