Măsuri de finanțare europeană trecute de la AFIR la APIA

0

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a delegat către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o serie de măsuri de finanțare din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, cu scopul crește gradul de absorbție a fondurilor europene aferente acestora. Astfel, pe baza cererii unice, agricultorii botoșăneni pot obține fonduri nerambursabile. Este vorba de cei care dețin pajiști și pășuni, în momentul de față la Botoșani fiind 27 de beneficiari, de cei care practică o agricultură ecologică – 90 beneficiari și cei care se confruntă cu constrângeri naturale. Este vorba de deținători de terenuri agricole din zona montană. Potrivit Zvetlanei Durnea, la 18 botoșăneni ar beneficia de această ultimă măsură de sprijin.

De asemenea, prin PNDR se pot depune încă cereri, până mâine inclusiv, cereri de subvenție pentru crescătorii de păsări. „Sprijinul pentru bunăstarea animalelor are forma unei plăţi anuale fixe şi reprezintă o plată compensatorie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de fermieri”, preciza într-un comunicat recent al APIA semnat de directorul interimar al agenției locale, Bogdan Cîmpanu. Pe această măsură, la Botoșani ar fi șapte beneficiari.

Bani europeni pot fi accesați și pentru întreținerea și refacerea pădurilor, iar sumele nu sunt deloc de neglijat. Cu toate acestea, pentru crearea unor suprafețe noi de pădure sau a unor perdele forestiere au aplicat doar trei botoșăneni, în timp ce o singură beneficiar este în plată pentru angajamentele de întreținere a pădurilor.

Cum banii europeni nu sunt atrași, iar exercițiul financiar se apropie de sfârșit conducerea centrală a APIA a început să meargă prin țară pentru a-i convinge pe agricultori și silvicultori să depună proiecte de finanțare. Recent, directorul APIA, Adrian Pintea, s-a întâlnit cu fermierii din Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Bacău și Vaslui la Gura Humorului. „Suntem bucuroși să regăsim și în nordul țării, în rândul fermierilor din Moldova și Bucovina, același interes real pentru campania de informare pe care o derulăm exclusiv pentru beneficiarii măsurilor delegate pe care le gestionăm din PNDR 2014-2020”, a declarat directorul APIA.

Deja ai votat!
se încarcă...